Wednesday, October 16, 2019

Rūsys ir perdanga

Sveiki!

Tęsiame nuo ten, kur baigėme praeitame įraše apie rūsio įrengimą. Pradėjome montuoti iš abiejų pusių pamatų blokus, kadangi pasiekti laiptinės blokus galėjome tik taip. Apačioje padariau schemą, kaip atrodė montavimas. Prie rūsio reikėjo privažiuoti tik iš abiejų pusių, iš vienos niekaip nebūtume pasiekę abiejų sienų, nes gylis pakankamai didelis, o kaip jau rašiau anksčiau, šlaitai dėl birių gruntų labai lėkšti.
Blokų montavimo schema
Pirmiausia sumontavome trijų eilių sieną kairėje, jog galėtume ją užpilti ir arčiau privažiuoti su ekskavatoriumi. Žemiau dvejose nuotraukose matosi sumontuota siena ir jos užpylimas. Privažiavę su ekskavatoriumi padarėme įkalnę, kad būtų mažesnė tikimybė virsti ir ekskavatoriaus peilį dėjome ant blokų (dėl svorio net vienas blokas skilo per pusę, bet tai nedaro įtakos pamatų stiprumui).
Kairinė siena sumontuota, galima užpilti.

Siena užpilta, galima saugiai privažiuoti su ekskavatoriumi
Montavimo technologija niekuo nesiskiria - blokus ant pagrindo dedame pakloję hidroizoliaciją ir visose siūlėse dedame po du armatūros strypus d10 mm su perrišimu. Kiekvieną tarpą tarp blokų, kol ekskavatorius važiuoja atsivežti kito bloko, greitai užtriname su skiediniu ir užtrombuojame, o didesnius tarpus iš karto prigręžiame ir įtvirtiname klojinius, kuriuos su tuo pačiu, bet skystesniu skiediniu užpilame. Kelias dienas darbavomės keturiese - tai darbas tikrai daug greičiau ėjosi, nei pirmomis dienomis dviese su tėvu. Įsivaizduokit, reikia ir skiedinį užmaišyti, ir bloką nuvažiuoti paimti, jį užkabinti su stropais, atkabinti, jeigu tai pirma eilė ant grunto, tai dar ir apversti, pakišti tekstilinius stropus, iš naujo užkabinti... O kitas turi ruošti pagrindą - kloti hidroizoliaciją, dėti armatūrą, jeigu tai kampai, armatūrą tinkamai užlenkti, užleisti, paskleisti skiedinį, išlyginti skiedinį. Taip pat reikia iš karto užtrindinėti anksčiau sudėtų blokų siūles, gręžti ir montuoti klojinius, juos užpildinėti ir tankinti... + vienas žmogus darbą pagreitina ne du, bet tris kartus.
O kur dar atsarga dirbant. Schemoje raudonu debesėliu pažymėjau vietą, kurios buvo itin pavojingos montuojant. Blokus, kurie sveria po vieną toną kiekvienas, reikėjo atsivežti važiuojant aplink visą namą, tinkamai pastatyti ekskavatorių - schemoje blogai pažymėjau, tačiau blokus kelti galima tik stovint išilgai kėlimo krypčiai, t.y. kuo ilgesnis ekskavatorius, tuo jis stabilesnis, o šonu jį labai lengvai galima apversti ir su pusiniu bloku. Privalomai nuleisti peilį ir pakelti ekskavatoriaus priekį. Jeigu matote nuotraukoje žemiau, už namo, kur jau matosi kaimyno namas, lygaus pagrindo yra gal tik 3-4 metrai, toliau pušys ir tvora. Deja, tačiau dėl saugumo teko vieną pušį nupjauti, nes ekskavatorius tiesiog neturėjo vietos pravažiuoti, nekalbant apie jo pastatymą priešais namą. Nebūtų tiek daug rašliavos, jeigu nieko nenutiktų - tris kartus tėvas pajuto, kaip strėlę nutempė žemyn... O mes apačioje jau žinojom ką daryti - šokom į šoną. Visa laimė, kad dirbam atsargiai ir blokai nebuvo aukštai iškelti :) Taigi padaužę kelių blokų kampus užbaigėme rūsį.
Rūsio sienos baigtos

Liko keli blokai, kurie persiriš su svetainės pamatų blokais
Iš karto užbaigę rūsio sienas pradėjome kasti svetainės ir virtuvės zonų pamatų duobę, tačiau ją galėjome montuoti po vieną, t.y. iškasam vieną liniją ir montuojam, iškasam kitą liniją ir montuojam. Taip buvo todėl, nes kitaip ekskavatorius negalėtų išvažiuoti - visur mano puoselėtos paveldėtos iš ankstesnių savininkų ir naturalaus užsisėjimo pušys :)) O 14 arų sklypas atrodė toks didelis...
Artėja pabaiga! Paskutinis trečdalis

Paruošta sienų surišimui
Likus trečdaliui pamatų blokus jau skaičiavome po vieną, nes sudėti 121 vnt. blokų statybos pradžioje atrodė taip nerealu :) Paskutiniams pamatams dar kartą perskaičiavau visus blokus, ar ne per daug, ar ne per mažai užsisakiau, tačiau viskas atitiko idealiai.
Paskutinieji blokai, jau greitai pabaiga!

Baigta su blokais!
Čia jau ir baigėsi atostogos, kurios truko dvi savaites. Tačiau dėl itin biraus grunto, dėl lietaus vieną dieną ir neplanuoto grunto išvežimo, pamatų blokų montavimas užtruko grubiai tris savaites. Dirbome nuo dviejų iki keturių žmonių, dažniausiai dirbami tryse. Pagrindinis tikslas buvo dirbti taip, kad kuo mažiau stovėtų ekskavatorius, taip buvo pasiektas didžiausias montavimo greitis. Daugiausiai, man atrodo, per dieną sumontuodavome 20 blokų, bet tai buvo vienetinis atvejis, o dažniausiai 8-12 blokų. Jeigu skaičiuosime pagal žmogui mokamą atlyginimą už montavimą, tai mes arba būtume senai atleisti, arba dirbtume už mažiau nei minimumas :) Tačiau dirbant ne su bokštiniu kranu, ne su atvežtiniu skiediniu ir nuolat kasant perteklinį gruntą, rezultatas buvo neblogas.

O dabar atėjo laikas uždengti rūsį. Ekskavatoriui buvo paliktas užvažiavimas ant garažo, nors tėvas ir netikėjo, kad ekskavatoriumi jų niekaip nesumontuosime (svoris 1,3 tonos). Sakiau, kad sumontuosime, o jis sakė, kad samdyčiau kraną :) Sutarėme, kad pabandys - išlyginome garažo gruntą, nuėmėme planiruojantį sunkų kaušą ir ganėtinai lengvai pakėlėme plokštę.
Plokštės atvažiavo. Manipuliatoriaus vairuotojas jau norėjo jas sudėti už nedidelį mokestį, bet nebuvau pasiruošęs... :(

Po kelių savaičių susiruošėme ir pradėjome tryse montuoti plokštes.
Plokštės montuojamos paprastai. Kad tinkamai jas išlyginti, reikia pasidaryti mini klojinį. Aš jau buvau nusižymėjęs vienodą aukštį ant kiekvieno namo vidinio kampo. Pagal tą aukštį nusimušiau ištisinę liniją su linijų atmušėju (virvė, kuri susisuka į dažų talpyklą). Šis atmušėjas naudojamas taip - tarp dviejų taškų ištempiama virvė, įtempiama, per vidurį atitraukiama ir paleidžiama. Taip ant sienos lieka dažų milteliai, kurie ganėtinai ilgai laikosi ir pakankamai gerai matosi.
Pagal šį aukštį prisukau lentas 25x100 mm skerspjūvio. Šias lentas iškėliau maždaug 3 cm aukščiau pamatų blokų. Ji reikalinga tam, kad visos plokštės lygiai susidėtų, kad skiedinys plokštėms būtų lygiai paskirstytas ir siūlė tarp pamatų blokų ir plokščių būtų lygi. Papildomai dėjau d10 armatūrą į skiedinį, nors ji daugiau atlieka tokią pačią funkciją, kaip ir lenta, tačiau ji padėjo neišstumti viso skiedinio. Skiedinį ruošėme pakankamai sausą, tačiau tą dieną lijo ir jis greitai sušlapdavo.
Perdangos plokštės kiekvienas galas turi remtis ant sienų mažiausiai 8 cm. Aš mūsų namą projektavau taip, kad visos plokštės būtų standartinės ir remtųsi 10-12 cm. Plokštes ekskavatoriumi ganėtinai lengvai sudėdavome, o kelis centimetrus buvo galima palyginti ir su didesne montiruote.

Perdangos plokščių atrėmimo vieta.

Rūsį sudaro trys patalpos - du sandėliukai ir laiptinė. Vienas sandėliukas perdengiamas dviem plokštėmis, kitas trimis plokštėmis. Deja, bet reikėjo dvi plokštes išilgai pjauti. Tai yra leistina gamintojų - pagooglinus galima rasti perdangos plokščių pjaustymo rekomendacijas siaurinant jas arba įrengiant technologines angas jose. Plokštes pjovėme kol jos buvo sudėtos viena ant kitos, kadangi tai darėme su dideliu kampiniu šlifuokliu, tai teko daryti ir iš viršaus, ir iš apačios. Apačioje pjauti palindus po plokšte ir beveik gulomis netgi buvo lengviau, nes apatinis betono storis buvo daug mažesnis :)
Vienas sandėliukas perdengtas. Matosi kreipiančioji lenta.

Čia taip pat matosi kreipiančioji lenta.

Kitas rusys taip pat perdentas :)
Kol kas visus darbus atlikinėjome savo jėgomis. Bet, kadangi esu statybininkas, tikiuosi ir kitus darbus įveikti pats arba su šeimos pagalba. Sekantis darbas - monolitinis žiedas, skirtas perimti ir paskirstyti viso namo apkrovas ant pamatų blokų. Pabaigai įdedu nuotrauką, kaip atrodo pamatai kartu su perdengtu rūsiu.

Beveik užbaigtas nulinis ciklas

4 comments:

  1. Kvailokas klausimas bet.. Foto kur matosi pirmos 2 plokstes - o kodel plokste neuzdedama ant po desine esanciu pamatiniu bloku? Gal cia surisimo ir nereikia bet vistiek, kazkaip atrodo kad tokie perdengimai turetu eiti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Perdangos plokščių atrėmimo vietos yra priekyje ir gale. Perdangos visiškai nelaiko, jeigu bus remiamos ant šono, nes laikančioji armatūra arba lynai yra sudėti tik išilgine kryptimi. Aš galėjau ir nepjauti plokščių, o užleisti jas ant pamatų blokų, bet čia atsiranda grėsmė, kad apkrovus plokštes, jos gali atsiremti ant pamatų blokų ir nuo atramos įskilti.
      Mano atveju kampus "uždarys" monolitinis žiedas. Kitame įraše aiškiai parodysiu ir paaiškinsiu, kodėl taip daroma.

      Delete
  2. Žinoma, manau, kad galiu jums padėti su šia situacija, pabandykite dabar pažvelgti į vieną svetainę čia grunto isvezimas kadangi aš jau jį naudojau ir žinote, man viskas patiko, jie viską pristatė gana greitai, todėl tikiuosi, kad viskas jums tinka. Tikiuosi, kad aš jums padėjau. Sėkmės šioje srityje

    ReplyDelete