Wednesday, October 2, 2019

Statybos pradžia

Ir vėl sveiki!

Atėjo laikas pradėti rašyti apie pačias statybas. Leidimą turim, pranešimą apie statybos pradžią padarėm. Gali prasidėti realūs darbai :)

Tiesa, dar trumpai papasakosiu apie pranešimą apie statybos pradžią. Šis pranešimas atliekamas taipogi per infostatybos sistemą. Šio pranešimo tikslas yra pranešti tiek savivaldybei, tiek statybos inspekcijai, jog yra pasamdytas rangovas ir/arba statybos vadovas ir pradedama statyba. Jeigu turite skundikus kaimynus arba bijote, kad gali apsilankyti statybos inspekcija, tai geriau atlikti iš karto. Tai nieko nekainuoja ir užpildyti paprasta. Nebent neturite pasamdę statybos vadovo, tuomet reikės jį susirasti ir, kaip dauguma šiuolaikinių statytojų daro, sumokėti už parašą. Aš to nerekomenduoju, vėliau paaiškinsiu kodėl.

Pranešimas apie statybos pradžią atrodo taip.
Toliau reikia pasirinkti instituciją iš trijų siūlomų. Galima susirasti, kurios institucijos kuriuos rajonus aptarnauja. Spaudžiame toliau ir nurodome jog pranešimas yra pirminis, kas yra statytojas. Vėliau reikia nurodyti Statybą leidžiančio dokumento numerį ir išdavimo datą (pačio dokumento nereikia segti, jie patys susiranda), vėliau nurodote projekto duomenis (pavadinimas, numeris).

Sekančiame lange reikės daugiau surašyti - statiniai. Reikia pagal statybos leidimą nurodyti visus leistus statyti statinius (nebent statote dabar ne visus, bet vėliau vis tiek reikės ir kitus nurodyti, bus pakartotinis pranešimo teikimas). Deja, negaliu parodyti, kaip atrodo langas, bet reikia užpildyti šiuos skyrius:
  • Bendri duomenys - statybos rūšis, pavadinimas, paskirtis, kategorija, kiti punktai "Ne". Info yra leidime;
  • Statinio registracijos duomenys - adresas, kadastro numeris;
  • Kiti registracijos duomenys - dažniausiai nereikia, nebent yra specialių reikalavimų sklypui;
  • Susijusių asmenų duomenys - Ar statinys statomas ūkio būdu, statinio bendras plotas ar mažesnis nei 300 m2 - tai reikalinga nustatyti, ar reikalinga techninė priežiūra, ji yra reikalinga nuo 300 m2, o jeigu statinys statomas ūkio būdu, tai nereikalingas rangovas, tik statinio statybos vadovas. Šiame skyriuje reikia pridėti susiradus pagal atestato Nr. arba vardą, pavardę, arba įmonės pavadinimą reikiamą susijusį fizinį ar juridinį asmenį.
Su statinio projektu susijusių asmenų duomenų lange reikia nurodyti projektuotoją ir projekto vadovą.  Dažnai projektuotojas ir projekto vadovas yra tas pats fizinis asmuo, nes dažniausiai statytojai renkasi ne įmones, o tiesiog architektus.

Paskutiniame lange reikia įkelti reikalingus dokumentus - statybos leidimą. Na jie ir patys jį gali susirasti, nežinau, ar tai būtina iš tikro, bet aš įkėliau, suformavau ADOC'ą ir pasirašiau. Tada spaudžiate pateikti ir laukiate paskutinės termino dienos (kaip visada su valstybinėmis įstaigomis...) ir gausite atsakymą, kad priimtas.

O dabar linksmoji dalis su mano prašymu. Jį pateikiau be klaidų, sulaukiau paskutinės termino dienos ir man jį atmetė su tokia pastaba, cituoju:"1 nepateikta sutartis su statybos darbų vadovu STR 1.05.01:2017 39.2 punktas"
Dabar paaiškinsiu, kodėl aš pateikiau be klaidų, o kodėl jie galvoja, kad su klaidomis. Kadangi aš turiu pats atestatą ir išsilavinimą, statausi ūkio būdu, o namas yra iki 300 m2, tai man nereikia samdyti statybos vadovo, nes juo galiu būti aš pats, bet valstybiniai tarnautojai yra kaip robotai ir viską daro automatiškai (šiaip aš gerbiu visų darbus, bet vėliau suprasite, kodėl pavadinau robotais). Paspaudė atmesti. Gerai, pateikus prašymą iš karto priskiria specialistą, kuris nagrinės ir tikrins duomenis. Galima paspaudus šalia pavardės ant aplanko sužinoti specialisto email ir telefoną. Skambinam. Papasakoju situaciją. Atsiprašinėja... :) Prašo įkelti iš karto pakartotinai ir ji tą pačią dieną patikrins ir patvirtins. Aš jos paklausiau, kaip man, statytojui, pasamdyti save, statybos vadovą, kokią sutarties formą ten reikia daryti ir ar reikia dėti du parašus, ar užtenka vieno :))) O kiek algos sau reikia mokėti? :)
Gerai, įkėliau pakartotinai ir nieko. Gal pamiršo arba tą pačią dieną nebespėjo. Po savaitės skambinu, atsakymas, kad gerai, tuoj patvirtins. Dar po savaitės...atmesta. Pastaba, cituoju:"1 neatsižvelgta į ankstesnes pastabas" :))) Dabar aišku, kodėl ji robotė. Skambinu į pagalbos centrą:
https://planuojustatyti.lt/info-portal/web/guest/kontaktai
Atsiliepusi moteris labai maloni, iš karto suprato problemą ir davė specialistės vadovės numerį. Skambinu vadovei. Išsižiojo ir atsiprašinėjo, kitu numeriu ji skambina savo specialistei ir kalbamės per keturis telefonus. Po pokalbio vadovė mane patikino, kad SPECIALISTĖ tikrai patvirtins per vieną darbo dieną ir kad įkelčiau vėl pakartotinai. Įkėliau, patvirtino. Biurokratai... :)

Einam prie statybų! Atsibodo tie dokumentai :)

Bet kokios statybos prasideda nuo aikštelės paruošimo. Tam, kad paruošti aikštelę, reikia nužymėti namo vietą. Čia be geodezininko niekaip, jeigu norite, kad namas stovėtų ten, kur suprojektuotas ir nebūtų kreivas. reikia prieš atvykstant geodezininkui pasidaryti ašių nužymėjimo aptvarą, rusiškai "abnoskė". Tiesiog ašių linijose sukalti kuolus ir prisukti horizontalius brusus. Geodezininkas parodys su GPS įranga arba su tacheometru, kur yra ašys. Dažniausiai pastato ašys braižomos lygiai su sienos vidine dalimi, taip bus lengviau montuoti sienas. Geodezininkas tikrai geras, darbą padarė greitai, jeigu kam nors reikės, kreipkitės, duosiu kontaktus. Dažniausiai taško kaina svyruoja apie 15 EUR.
Nužymėtas ašis su purškiamais dažais užnešiau ant grunto, kad būtų lengviau orientuotis kur kasti tranšėjas pamatams.

Kitas svarbus darbas buvo nustatyti reikiamą kasti gylį. Čia man prireikė optinio nivelyro su liniuote ir pagalbininko :) Susibraižiau ant sąsiuvinio ašių susikirtimo vietas, ir surašiau projektinį gylį nuo namo nulio (švarių pirmo aukšto grindų). Šalia surašiau tai, ką tuose taškuose mačiau per nivelyrą ant liniuotės ir atskaičiavau, kiek kiekviename taške reikia nukasti grunto.

Planuojami gyliai.
Paskutinis vaizdas į pievą.

Ekskavatorius buvo atvežtas penktadienį ir per pusdienį tėvas nukasė ir sustumdė augalinį sluoksnį, tik gaila, kad nepamačiau ir nespėjau įamžinti pirmojo grybšnio :)
Augalinio nebėra, galima kasti pamatus

Bet štai "antrasis" grybšnis:
And it begins...

Atkasus tranšėją reikia stengtis nejudinti grunto žemiau pamatų. Bet bet kuriuo atveju gruntą reikia papildomai išlyginti ir sutankinti. Lyginau tiesiog su gulsčiuku, o tankinant reikėjo gruntą sulaistyti vandeniu, nes tame gylyje yra beveik žvyras. Sulaisčius užtenka porą kartų pravažiuoti vibroplokštę (ją galima bet kur išsinuomoti).

Pirmoji tranšėja pamatams. Gruntas geras būsimam namui, bet ne pamatų įrengimo metui - viskas byra...

Kad teisingai sudėti pamatų blokus tranšėjoje, reikia nusileisti žemyn ašį. Nuo taško iki taško ištempiau vielą ir pakabinau svambalą, tai padėjo nustatyti, kur yra ašis. Pirmąjį bloką dėjome gulsčiai, jog pastato svoris pasiskirstytų po didesnį grunto plotą. Kadangi blokas dedamas per vidurį, reikia atsiskaičiuoti, kur bus ašis. Jeigu bloko plotis yra 60 cm, sekantis blokas, kuris statomas stačiai, yra 30 cm, tai nuo krašto bus 15 cm ašis. Padėjus bloką ant žvyro patikrindavau jį gulsčiuku abiem kryptimis. Jeigu yra labai nedideli nuokrypiai, bloką palygindavau su kūju. Kalti galima tik per storesnį brusą, kad nesuskaldyti bloko! Keista, bet tonos svorio blokas po kelių smūgiu su 10 kg kūju, jis dar pasėsdavo apie 2 mm.

Nuleidžiame ašių susikirtimo vietą su svambalu, o ant bloko su markeriu ir rulete pažymime planuojamą ašies vietą.

Kai blokas nužymėtas ir ašis nuleista, bloką sukeliame su ekskavatoriumi ir pastatome kuo tiksliau. Galutinai sureguliuojame su laužtuvu.
Antra eilė blokų statoma stačiai, kurių vidinė dalis lygiuojama lygiai su ašimi. Prieš dedant antrą eilę paklojau hidroizoliaciją - ruberoidą. Ant jo ir į kiekvieną siūlę dėjau 10 mm diametro dvi armatūras tam, kad blokai geriau susirištų ir vienodai skirstytų apkrovas. Nors žinau, kad jos tiek nereikėjo, bet kai stataisi sau... :) kad būtų lengviau paskirstyti skiedinį, pasidariau kilnojamą klojinį iš dviejų lentų 100x25 mm skerspjūvio. Trečiai ir ketvirtai eilei padariau kitą klojinį su vertikaliomis lentomis. Taip jau patį klojinį išlyginus su gulsčiuku skiedinį galima greitai ir vienodai paskleisti po visu montuojamu pamatų bloku. Ir žinoma į kiekvieną eilę dėjau po dvi 10 mm diametro armatūras.

Kilnojamas klojinys antros eilės blokų skiediniui

 
Kilnojamas klojinys trečios ir ketvirtos eilės blokų skiediniui

Jau kampas yra :)

Blokų sujungimus užtaisydavau skiediniu sutrombuodamas bruseliu.

Kampuose armatūrą nesunkiai užlenkdavau su metaliniu vamzdžiu ir užleidžiu vieną ant kitos per 500 mm.
Kol kas tiek apie montavimo technologiją.

Papasakosiu trumpai apie pačius blokus. Tai nėra sertifikuoti ir tikslių matmenų blokai. Per skelbimus galima surasti, kas parduoda naujus, tačiau nesertifikuotus blokus. Iš kur tokių atsiranda? Tiesiog gamintojai sugalvojo, kaip tą patį betoną parduoti du kartus. Didelės įmonės perka didelius kiekius betono. Pavyzdžiui, vieną kartą betonavome perdangą ir prireikė 210 kūbinių metrų betono. Tam kiekiui atvežti prireikė 30 betonvežių. Už šį betoną įmonė sumokėjo. Tačiau kriaušėse visada lieka 0,1-0,2 kūbinio metro betono, ypač paskutiniojoje. Tas betonas, jeigu nėra labai ilgai laikytas, vežamas atgal į betono mazgą ir išpilamas į paruoštus klojinius. Į šiuos klojinius patenka visokios markės betonas, kartais netgi su plienine arba stiklo pluošto fibra (šiaudeliai, skirti pagerinti gelžbetonio laikomąją galią arba siekiant atisisakyti arba sumažinti naudojamos armatūros kiekį. Šie šiaudeliai taip pat suriša betoną). Pavyzdžiui, sertifikuotų pamatų blokų betono markė yra C12/15, o nesertifikuotų gali būti bet kokia, dažniausiai C25/30-C35/45. Kartais su fibra. O tai yra gerai. Kas yra blogai - toks betonas gali būti perlaikytas, t.y. pradėjęs rištis prieš įpilant į klojinius, taip pat klojinys gali būti užpiltas iš kelių kartų. Tuomet matosi skirtingo betono pylimo vietos. Nors tokių blokų pasitaikydavo vienas iš 8. Dar vienas minusas - blokų viršus nėra lygus, matmenys nėra labai tikslūs.

Pasigrožėkit, kiek blokų prigaminta iš jau sumokėto betono :)
Nuotraukoje netilpo, bet čia 10 aukštų.

Kitą savaitę pratęsiu apie pamatų montavimą.

1 comment:

  1. statybininku esat esi ramus, kad neturesi problemu su statybu irangos nuoma, nes vis tiek per ilgu metu patirti zinosi, kas yra geriausi.

    ReplyDelete