Wednesday, November 6, 2019

Surenkamos perdangos armavimas

Sveiki,

Apie perdangos montavimą jau esu rašęs kartu su pamatų surinkimu čia. Tačiau perdangos gelžbetoninių plokščių sudėjimas ant pamatų blokų dar ne viskas. Perdangą būtina užarmuoti ir užbetonuoti visus tarpus ir kraštus.
Taip pat noriu pasikartoti, jog perdangos gali remtis tik tais kraštais, kuriose yra skylės. Šonu perdangas remti negalima, taip pat negalima remti per vidurį ar kitose vietose, galvojant, jog "taip bus tvirčiau" :)
Na parodysiu, kaip armavimas atrodo brėžiniuose ir kaip atrodo realybėje.

Rūsio perdangos armavimo brėžinys

Pagrindinė perdangos tarpų armatūra yra D10 mm. Jų dėjau po vieną strypą per visą ilgį į kiekvieną tarpą. Kad strypai negulėtų ant tarpo apačios, juos pririšau rišimo viela kiek aukčiau perdangos apačios. Per savo karjerą esu matęs ne kartą po klojinių nuėmimo, kaip išlenda armatūra iš lubų. Jeigu savininkai įsirenginėja tinkuotas,dažytas lubas, tai po kelių metų ar dar greičiau labai sėkmingai visos rūdys išlenda. Tas pats ir su šiukšlėmis, rišimo vielutėmis, o dar blogiau nuorūkomis, kurias statybininkai mėto ten, kur lengviausia paslėpti :)
Perdangos tarpų armatūra D10 mm

Kadangi perdangos linksta viena kryptimi žemyn ir toks linkimas tempia armatūrą link perdangos centro, tai armatūrą būtina užlenkti ir užkabinti už žiedo armatūros. Tai matosi aiškiai tiek brėžinyje, tiek žemiau nuotraukose. O siekiant lengviau sumontuoti, kablius dariau iš metrinio armatūros strypo užleisdamas prie perdangos tarpo armatūros. Nuotraukoje aukščiau matosi du strypai, t.y. užleidimas.
Užlenktas perdangos armatūros strypas

Užlenktas perdangos armatūros strypas

Aš tik pakeičiau žiedo armatūros išdėstymą, nes horizontaliai ji netilptų, be to žiedas gavosi šiek tiek aukštesnis dėl pamatų blokų nelygumų.

Jeigu nesigauna tokie maži tarpai tarp perdangų, o dėl skirtingos architektūros namų tie tarpai pavirsta monolitiniais ruožais, tuomet dedame armatūros kopetėles arba erdvinius karkasus. Aš visada rekomenduoju juos taip pat pririšti/užkabinti prie monolitinio žiedo.
Taip pat tarpus rekomenduojama užbetonuoti smulkiagrūdžiu paslankesniu betonu (S3-S4 slankumo klasės).

Tai tiek apie surenkamų perdangos plokščių armavimą, daug ko ir nepripasakosi. Jeigu turit klausimų, visada klauskite komentaruose. O kitas įrašas tinklaraštyje bus labai įdomus - monolitinių laiptų klojiniai ir armatūrą :) Kaip man sekėsi tokius laiptus pirmą kartą darytis pačiam.

No comments:

Post a Comment