Tuesday, September 27, 2016

Namo projektas

Namo projektas pas mus su sužadėtine nuolat keitėsi, nes dar nebuvome tikri, kuriame sklype statysim (pirkti rinkomės iš dviejų sklypų), nors iš esmės žinojome, ko norime:
  •  Du san. mazgai (vienas viršuje, kitas apačioje);
  • Trys miegamieji antrame aukšte;
  • Darbo kambarys, svetainė su valgomuoju, virtuvė pirmame aukšte;
  • Virtuvė būtinai su sandėliuku;
  • Garažas dviems automobiliams;
  • Katilinė pasiekiama iš garažo;
  • rūsys po namo dalimi (1/3);
  • bendras balkonas antrame aukšte, terasa pirmame;
  • Antras aukštas mansardinis.
Namas būtų klasikinis su "T" formos stogu (plane).
Aišku ilgai ieškojau tinkamo projekto, bet lietuviškuose beveik nieko tinkamo nebuvo. 
Šį projektą taikiau kitam sklypui, kuris turi šlaitą, todėl garažą nukišau į rusį, o vieną kambarį sumažinus padariau praėjimą iki bendro balkono. Tik subraižius stogą pamačiau, kad praėjimas nesigaus, nes tai yra žemiausia vieta.

Taip pat man nelabai patiko tai, kad rūsys tampa didelis su garažu (man nepatinka aukšti namai).

Kitame sklype šis projektas netiko, nes sklypas lygaus reljefo (tas, kurį nusipirkome). Todėl paieškos buvo tęsiamos toliau... Kol  kartu su drauge išsirinkome gražų ir poreikius atitinkantį namą.

Pabandžiau perbraižyti:

Kairėje pusėje esančios patalpos bus kol kas naudojamos tik kaip palėpė. Šis projektas mums patiko, tačiau, reikėjo dar šiek tiek pakoreguoti. Įvažiavimas į sklypą iš pietų ir rytų pusės, todėl reikia padaryti veidrodinį variantą. San. mazge antrame aukšte veltui išnaudota erdvė praėjimui iki balkono. Sudėtingesnis balkono įrengimas - reikia arba kolonos, arba specialių kronšteinų į perdangos plokštes, t.y. tokios specialios detalės iš cinkuotos armatūros, atrėmimo plokštelių ir termoizoliacinės medžiagos. Tokiomis detalėmis montavome balkonus, kurie sveria ~3 tonas ir dar buvome juos apkrove plytomis 2,5 t išbandymui :) pasėdimas apie 1-3 mm.
Tačiau, tai brangus malonumas.

Taigi, po ilgų braižymų:

Dar išlieka klausimas, kur bus įėjimas į garažą, greičiausiai reikės padaryti iš tambūro. Nuo to labai priklauso namo aukščiai. Virš garažo, kaip sakiau, kol kas išvis nieko nebus. Vaikų kambariai arba tik su langais, arba su prancūziškais balkonais. Kas geriau už praeitą projektą - yra bendra drabužinė vaikų kambariams, kambariai vienodo dydžio. Yra atskira užeinama drabužinė miegamajam kambariui. Balkono atrėmimas supaprastėja. Dėl balkono miegamajame galvosime vėliau ar daryti, ar ne.

Dabar liko pasiruošti projektą ir gauti statybos leidimą :)

Lauksime komentarų apie projektą.

9 comments:

  1. Atrodo labai jaukus namukas - beje, pagal brėžinį visai panašus į mūsiškį - kur čia nukpijavot? :)) Ir jau kadangi laiko šiek tiek praėjo - gal turit paskaičiavimus/sumas? Klausiu, nes teko imti paskolą namui, o vėliau pasinaudojau paskolos refinansavimu, na nes sąmatos namui, pasirodo, gan slidus reikalas.. Tai norisi įspėti :) Na, ir apskritai įdomu panašaus į mūsų projekto kaina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laba diena, dėkoju :) Projektas buvo pasiremtas lenkišku, nuoroda yra prie fasado vizualizacijos.
      Paskaičiavimų kol kas neturiu. Žinau, kiek visos medžiagos maždaug kainuos, tai tiesiog reikia susivesti.

      Delete
  2. Jei teisingai supratau, tai balkonas ir kiti langai bus į pietų ir rytų pusę - tai tikriausiai nuolat švies saulė? Ar galvojate dėti kokias išorines zaliuzes nuo saules? Na, gal jūs dar prie to nepriėjote, nežinau.. :) Tiesiog patys šiuo metu sprendžiam, ar dėti išorines, ar vidines.. Išorinės dabar visai madoj ir ta mintis, kad gali dieną naktį pasidaryti taip pat vilioja :)) Tačiau, ar būtinos jos - taip man ir neaišku iki galo.. O projektėlis atrodo gražiai - kiek išvis užtrukot, kol išsirinkot? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Išorinių žaliuzių neplanuojame dėti, bus tik vidiniai sprendimai - užuolaidos arba roletai. Projektą rinkomės ilgai. Čia yra trečias, kuris buvo bandomas pritaikyti prie sklypo. Kadangi aš pats viską braižau, tai galiu sau leisti persigalvoti :) Architektams už tokius dalykus reikėtų ir papildomai mokėti. Viskas jau beveik apspręsta, gali būti tik smulkūs pakeitimai.
      Artimiausiu metu paviešinsiu apšvietimo ir elektros planus. Vėliau šildymas, vandentiekis ir kanalizacija.

      Delete
    2. Dar apie balkoną: greičiausiai miegamojo balkono atsisakysime, nes tai yra brangus sprendinys - pats balkono įrengimas yra sudėtingas (reikia pjauti perdangos plokštes, armuoti ir užbetonuoti, įrengti specialias detales), dėl balkono dar atsiranda trečias dvišlaitis stogas, kas irgi išbrangina statybą. Miegamajame ir kituose dviejuose kambvariuose ir taip yra numatyti prancūziški balkonai. O iš vonios galima patekti į bendrą balkoną.

      Delete
  3. Sveiki, norėjau paklausti ar planuojate katilinę šildomą patalpą? Nes mano, kad ir kitoks projektas, kurį dabar projektuojame, bet man klausimai dėl katilinės, kurioje tikėtina turėtų būti ir šildymo kolektoriai, katilas, vandens visa sistema ir t.t.?

    Ačiū
    Audrius

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pas mane kolektoriai bus du, po vieną kiekviename aukšte. O katilinėje negalvoju daryti radiatoriaus, tik mažą garaže, kad būtų galima dirbti (jo gali ir neprireikti, tai bus galimybė užsukti)

      Delete
  4. statinio projektavimas pateiktas profesionaliai, pats projektas labai jaukus. Įdomu kaip realiai atrodys :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Projektą teko dar atiduoti architektui, nes pats užbaigti laiko neturiu. Taip pat jis padės gauti ir leidimą greičiau.
      Kol kas įrašai pristoję, nes nieko naujo nevyksta. Bet greitu metu statybos ir blogas atsinaujins :)
      Taip, orientuojuosi į augančios šeimos poreikius, tikiuosi namas bus patogus ir ekonomiškas.

      Delete