Wednesday, February 5, 2020

Vandens apskaitos mazgas ir kiti žiemos darbai

Sveiki visi!

Neturime kol kas mes šiais metais žiemos, tad ir įrašo pavadinimas toks :)

Po užbaigto perdangos ir monolitinio žiedo su laiptais įrengimo sekantis etapas būtų buvęs hidroizoliacijos įrengimas pamatams, tačiau, kai orai tokie nepastovūs, vis nesiryžtu jo pradėti, nes dalį pamatų reikia per kastuvo aukštį atkasti, o gruntas tai pašalęs, tai vėl pažliugęs. Nusprendžiau nerizikuoti ir palaukti normalaus pavasario. Pamatų hidroizoliacija susidės iš kelių etapų:
  1. gruntavimas bituminiu gruntu;
  2. teptinės hidroizoliacijos įrengimas;
  3. ruloninės prilydomos hidroizoliacijos įrengimas;
  4. polistirolo klijavimas;
  5. armavimas;
  6. membranos montavimas;
  7. užpylimas.
Čia yra vienintelė problema, tai polistirolo ir bituminių medžiagų reagavimas tarpusavyje. Internete galima susirasti duomenis apie EPS gaminių atsparumą įvairių cheminių medžiagų poveikiui. Todėl į šią vietą reikia atkreipti įpatingą dėmesį ir teisingai priklijuoti polistirolą arba pakeisti bitumines hidroizoliacijas į kitas, pavyzdžiui, cementines, todėl aš dar nesu iki galo nusprendęs dėl hidroizoliacijos medžiagų.

Prieš šiuos darbus tikrai yra ką veikti sklype. Tai pirmiausiai reikėjo susitvarkyti su klojinių likučiais - geros lentos susandėliuotos, likusios nenaudotos lentos perkrautos į kitą vietą ir sutvarkytos dėl drėgmės bei tinkamai uždengtos. Mažas klojinių tvirtinimo lenteles sudėjau deginimui šašlykinėje. Plastikinius kaiščius prieš degindamas ištraukiu ir sudedu išmetimui, o lentutes sukapoju.

Kitas svarbus darbas, kurio vis nesiryžau padaryti, tai vandens apskaitos mazgas. Jau esu rašęs apie vandens įvedimą į sklypą ir šulinio sumontavimą čia, tačiau vis nebuvo laiko užbaigti ir sutvarkyti vandens mazgą. Šis vandens apskaitos mazgas bus laikinas, nes vėliau patogumo vardan kelsiu jį į namą (juk nelaipiosi kas mėnesį į šulinį nurašyti duomenų :)). Reikėjo susiplanuoti visus pajungimus ir susipirkti, ko trūksta. Senukų internetinėje parduotuvėje pavyko gan pigiai nusipirkti įvadinį šalto vandens skaitiklį. Planavimui pasitelkiau savo braižymo sugebėjimus :)
 
Brėžinys vandens apskaitos mazgui (VAM šiek tiek nuo plano pasikeitė pagal parduotuvės pasiūlą)

Montavimo pradžia

Tinkamai sujungti santechnines sukamas jungtis reikia naudojant specialias medžiagas - tarpines, pakulas su santechnine pasta arba tefloninę juostą. Vynioti pakulas arba juostą būtina taip, kad veržiant jungtis pakulos arba juosta "neatsisuktu". Pažymėjau vyniojimo krypti ant aklės. Pakulos turi būti lygios, vientisos ir švarios. Visi nešvarumai lemia nesandarumus ir vandens pralaidumą.
Pakulų vyniojimo kryptis

Užtepta santechninė sandarinimo pasta

Susuktos detalės su sklende

Pabaigtas VAM (vandens apskaitos mazgas)

 Ko nėra VAM'e, tai už pirmos sklendės turėjo būti sumontuotas purvo rinktuvas, o už antros sklendės pavasarį bus sumontuota greita žarnos jungtis su žarna. Taip pat ketinu papildomai sutvirtinti su vamzdžių laikikliais.

Dar vienas darbas, kurį reikėjo atlikti, tai paruošti kanalus inžineriniams tinklams - elektrai, vandeniui, kanalizacijai iš ir į namą. Kadangi nesusiplanavau iš karto arba keičiau nuomonę dėl kai kurių tinklų vietos montuodamas pamatus, tai mano žmogiškąsias klaidas padeda ištaisyti perforatorius :) Įvedžiau 100 mm gofruotą vamzdį, kad galėčiau prakišti ne tik įvadinį kabelį, bet ir kabelius vartams, apšvietimui ir kt.

Prieš kalant išgręžiau skyles

Įvedžiau gofruotą vamzdį, kurį bus lengva rasti, kai vesime kabelį.

O su žmona pradėjome daugiau planuoti. Dabar projektuojamės pagrindinį namo kampelį - virtuvę. Prireikė penkių perbraižymų, kol išsigryninome savo poreikius. Pagrindinė užduotis - atsisakyti viršutinių spintelių, nes mes turėsime šalia virtuvės nedidelį sandėliuką. dar viena užduotis - kuo mažiau spintelių ir kuo daugiau stalčių. Tačiau ši užduotis sunkoka dėl to, jog virtuvė "U" formos su sala turės net tris vidinius kampus :) Du kampus išnaudosime su spintelėmis, o trečias kol kas lieka po klaustuku.
Virtuvės planas

Planavome virtuvę žinodami, ką mes laikome dabartinėje virtuvėje, kiek vietos tai užima ir kiek vietos papildomai reikia. Taip pat planuodami judėjimo kryptis, pavyzdžiui, plaunant indus indaplovėje. Rečiau naudojami produktai ir rakandai bus sudėti sandėliuke už šaldytuvo. Esant poreikiui, ten bus galima sumontuoti ir šaldiklį, bet mes nemėgstame kaupti maisto :)
Jeigu turite kokių minčių apie išdėstymą ar pasiūlymų, visada galite parašyti komentaruose žemiau :)


11 comments:

  1. Kas liečia hidroizoliacija pamatams - jeigu naudosit teptinę, ant kurios bus polistirolas ir viršuj dar membrana.. Koks tikslas iterpt ruloninę?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dėl hidroizoliacijos dar nesu apsisprendęs. Tačiau klijuojant ruloninę hidroizoliaciją gamintojai rekomenduoja nugruntuoti bituminiu gruntu vieną arba du kartus. Bituminis gruntas irgi gali dirbti kaip hidroizoliacija priklausomai nuo sluoksnių skaičiaus. O ruloninė prie gruntuoto paviršiaus lengviau klijuojasi ir tvirčiau laikosi.

      Delete
  2. Labas, ar įvertinot indaplovės durelių atidarymą? Turime pažystamus, pas kuriuos indaplovė yra su lyg kampine spintele, tai durelės po kriaukle labai nubraižytos nuo indaplovės durelių. Tik kažkas šiek tiek kliudo durelėms užsidaryti iki galo, darant indaplovę iškarto kliūna ir braižosi. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nevertinome, nes tai bus pirmoji mūsų su žmona indaplovė gyvenime :) Na bet tokiame etape dar galime stumdyti tas dureles kaip norime, todėl ačiū už pastabą ir būtinai atsižvelgsime užsakydami!

      Delete
  3. Kriaukles, siukslines ir indaploves kampas bus nepatogus. Dedant indus i indaplove kartais tenka iskratyti maisto likucius i siuksline arba praplauti kriaukleje. Pagal jusu schema to nepavyks padaryti vienu metu. Be to, neretai indai/puodai yra kraunami i kriaukle, o tik veliau sumetami i indaplove. Jusu atveju bus nepatogus priejimas.
    Pas mane dabartiniame bute indaplove stovi salia kriaukles. Virs kriaukles indu dziovykle/laikymo vieta, o apacioje siuklines. Kaip ir viskas logiskas, taciau yra viena smulkmena - indu ir siuklines spinteliu durys atsidaro i indaploves puse. Smulkmena, bet jau ziauriai uzkniso darinet dureles norint sukrauti/iskrauti indus is indaploves. Ir jau ne karta kaliau su galva i ta dureliu kampa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Na pas mus nebus viršutinių spintelių, indus laikysime trijuose stalčiuose (pažymėta plane). Žiūrėjome pas draugus, kad pas juos telpa tokiuose stalčiuose visi reikalingi indai, o mes dar juos ir platesnius pasidarysime iki 800 mm (žiūrėsim, ką dar baldininkai pasakys).
      Dėl Indaplovės visi jūs teisingai sakote, todėl galvoju reikės apkeisti mažiuosius plastikinių indelių stalčius (300 mm) su indaplove - tai turėtų išspręsti problemą. Tada galima ir šiukšlinę atidaryti kažkiek, ir indaplovę laikyti atidarius, taip pat per kampą bus patogu ištraukti indus iš indaplovės ir dėti juos tiesiai į indų stalčių.

      Delete
  4. Planuojant virtuvę patariu užsukt į ikea , o dar ir po konsultacijų pasinaudot programėle. Tada užsinorėsi ir susipirkt viską ir pats sudėliot. Man taip ir nutiko. Nieko ten stebuklingo nėra, bet virtuvėje pilna smulkmenų , kurios padeda arba gadina gyvenimą ;)
    pvz tik netyčiukais atradau šiukšlių stalčiaus servo variklį. Tie 80 eur patogumu jau atsipirko per pusmetį. Net mažyliai su koja jau atidarinėja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ikea'os virtuvės mums visai patinka, tačiau su jų baldais atsiranda tam tikrų niuansų - reikalingi arba adapteriai, arba tik jų buitinė technika, pas mus yra tokių nestandartinių gabaritų stalčių, spintelių, taip pat stalviršiaus medžiaga dar nėra aiški, nemanau, kad Ikea gali pasiūlyti platų pasirinkimą, pavyzdžiui, dirbtinio akmens.
      Bet Ikea varianto neatmetam. Kol kas projektas virtuvei reikalingas dėl kanalizacijos ir vandens vedžiojimo.

      Delete
  5. Del saldytuvo.
    Primygtinai rekomenduoju atsivest salto vandens ivada ir pirkti tik amerikonisko tipo saldytuva su ledo-vandens dalytuvu jo plotis didesnis nei 600mm.
    Pagrysiu savo pasirinkima. Irenginejant nauja virtuve man butinai norejosi leduku aparato. Nusipirkus dviduri saldytuva ir pradejus naudotis paaiskejo, kad didziausias geris yra ne ledu aparatas, bet vesaus vandens tiekimas. Anksciau blokais namo temdavau mineralini vandeni, dabar mineralinio vandens naudojam minimaliai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Būtinai pasidomėsime, ačiū :) Nors dar negalvojome apie šaldytuvų funkcijas.

      Delete
  6. Puikiai. Bet turbūt biuro baldai nėra tokie aktualūs kol kas :D

    ReplyDelete