Tuesday, September 3, 2019

Tvoros antro etapo pabaiga

Sveiki!

Taigi laikas pasivyti darbus su įrašais. Aprašysiu, kaip sekėsi užbaigti tvorą ir sumontuoti tinklą. Praeitais metais užbaigiau stulpus. Paskutiniame įraše buvo sumontuoti 11 stulpų, o buvo likę dar 19. Gerai, kad apsitverti pačiam reikėjo tik dvi sklypo puses, nes viena buvo aptverta nuo seno, o kitą aptvėrėm praeitais metais su kaimynu.

Šioje atkarpoje būtina buvo surasti kabelius, kurie ėjo per mūsų sklypą, nes jeigu statyčiau tvorą ant sklypo ribos, tai atvažiavę ESO tvarkyti savo kabelių galėtų drąsiai pervažiuoti tvorą. Nesu žemės fanatikas ir nekovoju su kaimynais dėl centimetrų ar su valstybe su nelegalia tvora. Todėl susiradęs kabelį susikaliau kuoliukus ten, kur tvora netrukdytų ESO darbuotojams pasiekti savo kabelį.

Kabelis rastas atsargiai kasant rankomis.

Kabelio vietą išdavė nedidelis kalnelis - matėsi, kur ESO jį klojo prieš kokius 7 metus. Taip pat buvau užsiprašęs ESO projektuotojo išpildomosios, kai man rengė prisijungimo projektą prie ESO tinklų. Jau rašiau apie elektros įvedimą anksčiau. Bet vis tiek tranšėja gavosi virš metro. Pats kabelis įrengtas labai tvarkingai - nukasus 40 cm randame juostą, ant kurios parašyta "KABELIS", suprask, kad toliau geriau nekasti :) bet man reikia tikslios jo vietos ir gylio. Toliau kasant prasideda pliažinis smėliukas - tai yra reikalavimas kabelius apipilti smėliu, kad nebūtų akmenų, kurie galėtų jį sulaužyti ar suspausti. Ir po to randame kabelį. Pasidarau nuotrauką su rulete, kad žinočiau kitą kartą jo vietą. Vienintelis minusas, kabelis neįvilktas į šarvą. Dabar 0,4 kV kabelius kloja šarvuose.

Tvoros kuoliukus sukaliau taip, kad palei būsimą tvorą galėtų atsistoti mini ekskavatorius ir atkasti kabelį. Toliau reikėjo išdalinti turimą atstumą į tarpus po 2,5 m ir vėl imtis poliukų gręžimo ir betonavimo. Pirmi 4 poliai buvo lengvi - 60 cm juodžemio, 60 cm smėlio. Visi kiti vėl košmaras - 20 cm juodžemio, 80 cm akemenų su moliu ir žvyru, 20 cm švaraus žvyro.

Akmenys iš vieno stulpo duobės

Išgręždavau per dieną ~3-4 skyles ir jas užbetonuodavau.

 
Progresas

Šiaurės rytuose planuojamas įvažiavimas į sklypą, ten įbetonavau 101 mm diametro stulpus, o šalia varteliai. Tarp įvažiavimo stulpų palikau 5,5 metro - turėtų tilpti dvi mašinos, ir orientavau pagal planuojamo namo garažo vartus. Deja, pastebėjau nesigaus padaryti stumdomų vartų, nes stumdomų vartų ilgis turi būti 4/3 įvažiavimo pločio. Teks darytis dvivėrius automatinius.

Įvažiavimo stulpai

Stulpus pasirinkau dažyti žaliai. Tačiau pirmus du sluoksnius nudažiau pilku antikoroziniu metalo gruntu, kuris savyje turi ir rūdžių rišiklio, ir antikorozinių priedų. Nors parašyta, kad galima tepti tiesiai ant rūdžių, vis tiek šiek tiek nuvaliau stulpus. Tuomet dažiau žaliu Alpina metalo gruntu taip pat su apsauga :)

Specialiai tvoroms :)

Užbaigus stulpus pirkau tvoros tinklą ir priedus. Čia padėjo paroda RESTA ir Metalo prekyba, suteikusi nuolaidą ir tai nėra reklama. Prireikė 3 rulonų cinkuotos vielos tinklo, 1,5 m aukščio, po 25 m/rul. Kadangi patingėjau išsinuomoti priekabą, teko važiuoti du kartus, nes į sedaną netilpo per vieną kartą. Deja, tvorą montavome dviese su tėvu, todėl nebuvo laiko daryti nuotraukoms. Bet esu radęs labai gerą video, kaip sumontuoti tinklinę tvorą ir kaip tinkamai įtempti ją. Nors video labai senas, bet išsamus :)


Vietoj vamzdžių tvoros kreipiančiosioms pasirinkau standartiškai cinkuotą vielą. Išvyniojome tvoros tinklą, atsimatavome reikiamą ilgį ir išpiname vieną vielą, taip atskiriame tvoros tinklo gabalus ir nieko nereikia karpyti. Į viršutinę ir apatinę akutę įvesdavome po vieną vielos strypą, o vidurinis strypas buvo jau iš anksto pritvirtintas ir įtemptas prie tvoros stulpų. Tam naudojome specialius tvoros įtempiklius. Keliame visą tvoros tinklą ir prikabiname abu galus. Tuomet įtempiame visas vielas. Viename gale prakišame tinklo tempimo strypą  maždaug 2 metrais arčiau pradžios ir su diržais įtempiame nuo sekančio stulpo.Įtempę tvorą įkišame dar vieną strypą, kuris laikosi už vielos tempiklių ir lieka tvoroje, o pirmą ištraukiame. Jeigu kam neaišku, tai video yra labai aiškiai parodyta :)
Tvorą susegti reikėjo tik per vidurį, nes viršutinė ir apatinė viela prakišta per visas akutes ir laikosi savaime. Jeigu reikia tvoras sujungti, tiesiog įpiname vieną tvoros vielą ir taip sujungiame.
Užbaigtas tvoros pirmas etapas

Stulpų kepures radau Senukuose standartines 60 mm žalias plastikines. Jos gan sunkiai užsideda, bet užtat gerai laikosi. Dviem vartų stulpams radau pirkti didesnes cinkuotas kepures, tačiau jas reikia perdaryti, nes vis tiek netelpa. Laikinai pagaminau iš turėtos skardos likučių ir sukniedijau.

Bus dar trečias etapas - vartai, varteliai, nupjauti lygiai visų tvoros stulpų viršų. Apačioje skylės užsipils gruntu ir kol kas nebetonuosiu, nes visas jėgas ir laiką skirsiu namo statyboms.

Kol kas tiek. Kitą kartą papasakosiu apie statybos leidimo gavimo peripetijas, kol dar šviežios mintys.


No comments:

Post a Comment