Saturday, January 13, 2018

Kaip (ne)gauti statybos leidimą

Sveiki.

Taigi, kaip pavadinimas sako, šis postas bus apie tai, kaip gauti statybos leidimą patiems. Kai imiesi ko nors pats, turi būti užtikrintas, kad turėsi tam laiko. Ėmiausi pats pasidaryti projektą, nes galiu, bet laiko tam sunkiai sekėsi rasti. Kaip ankstesniuose postuose rašiau, pagrindinius brėžinius turėjau, planus buvau susidėliojęs, tačiau be to dar daug reikia popierizmo...

Kas suprantat ar įdomu, galit patys paskaityti čia: https://planuojustatyti.lt/info-portal/su-prasymu-pateikiami-dokumentai

Jeigu kas nors norit patys pabandyti pereiti šią sistemą dėl leidimo gavimo, tai pirmiausia apsilankykit tele-2, bite ar telia dėl mobilaus parašo. Be jo galit net nepradėti, nes visus surinktus dokumentus reikės pasirašyti elektroniniu būdu (arba važiuoti į savivaldybės architektūros skyrių ir tvarkyti viską senoviniu būdu).

Šiaip viskas labai paprasta - projektas susideda iš dviejų dalių: techninis ir darbo projektas (TP ir DP). Gali tos dvi dalys būti apjungtos (Techninis darbo projektas (TDP). Pagal STR 1.04.04:2017:
13. Techninis projektas yra vientisas dokumentas, kurio pagrindu:
13.3. gaunamas statybą leidžiantis dokumentas [5.39];
13.4. parenkamas statinio statybos rangovas [5.5];
13.5. rengiamas darbo projektas;
13.6. parenkami statybos produktai, įrenginiai ir pagal pateiktas technines specifikacijas, vadovaujantis darbo projektu, atliekami statybos darbai;
13.8. užbaigus statinį, <...> išduodamas statybos užbaigimo aktas, techninio projekto technines specifikacijas pažymint žyma „Taip pastatyta“.

Aš planavau sau pasidaryti TDP, nes pas mane turi būti nurodyti ir mazgai bei detalės, kad po to mažiau galvos skausmo ir skaičiavimų. Taigi, ko man reikėjo (pagal tą patį STR):

25. Tipiniam statinio projektui rengiamos šios techninio darbo projekto dalys:
25.1. bendroji: bendrieji duomenys (reglamento 8 priedas) ir brėžiniai (reglamento 8 priedo 5.7.7, 5.7.8, 5.7.10 papunkčiai);
25.2. architektūros;
25.3. konstrukcijų;
25.4. technologijos;
25.5. vandentiekio ir nuotekų šalinimo;
25.6. šildymo, vėdinimo ir oro kondicionavimo;
25.7. elektrotechnikos;
25.8. pasirengimo statybai ir statybos darbų organizavimo (reglamento 8 priedo 46 papunktis);
25.9. kitos dalys atsižvelgiant į pastatų tipo specifiką.

Daugiau yra aprašyta šio STR 8 priede, TP sudedamosios dalys, TP sudedamųjų dalių sudėtis, bet ten yra informacija visiems gyvenimo atvejams ir ją reikia atsifiltruoti.

Man reikia bendrosios dalies su aiškinamuoju raštu, brėžinių (planai, pjūviai, fasadai, sklypas, visos komunikacijos, perdangos, sąramos, stogas, pamatai, langų, durų specifikacijos, žiniaraščiai). Aiškinamajame rašte turi būti visi aprašymai, kaip bus vykdoma statyba, kokie numatomi rodikliai, kokie energijos poreikiai, visi skaičiavimai ir t.t. Daugiau galima rasti tame pačiame STR'o priede.

Informacijos išties nemažai, o aš neturiu jokio copy/paste varianto, tai padariau paprasčiau. Iš detaliojo plano išėmiau aiškinamąjį raštą, kuriame ir taip buvo pakankamai nemažai informacijos apie patį sklypą, įvažiavimus, komunikacijas ir t.t. Sutvarkiau brėžinius - apšiltinimo storiai, padariau du normalius detalius pjūvius su visais mazgais ir skaičiavimais:

O dabar papasakosiu, kaip įkėliau visą informaciją į www.planuojustatyti.lt
Užeinat į sistemą, spaudžiat Prisijungti arba Registruotis, galima prisijungti per elektroninius valdžios vartus (www.epaslaugos.lt), o po to susikurti pastovų prisijungimą (tik kažkaip man niekaip nepavyksta pasikeisti pas juos slaptažodžio...). Tada spaudžiat Elektroninės paslaugos, ir kairėje pusėje Prašymai/pranešimai, Sukurti naują prašymą, <...> išduoti leidimą. Reikės pasirinkti, kuriai institucijai teiksit prašymą, pavyzdžiui, Vilniaus miesto savivaldybės administracijai ir spaudžiate Toliau. Ten bus 8 žingsniai:

1. Pagrindinė informacija: iš karto priskiriamas unikalus registracijos numeris, reikia pasirinkti Pirminį arba Pakartotinį prašymo teikimo variantą bei kokio dokumento tipo reikia (popierinio ar elektroninio).
2. Statinio projekto duomenys: Pavadinimas, kaip nurodyta pavyzdyje (?), Numeris, Statytojas tas, kas stato, t.y. užsakovas, tai gali būti fizinis arba juridinis asmuo (mūsų atvejais fizinis, reikia suvesti savo duomenis spaudžiant +Pasirinkti, tada pridėti fizinį asmenį)


3. Statiniai: spaudžiate Pridėti, o ten bus 6 punktai - Bendri duomenys (Nauja statyba, Pavadinimas toks pat kaip 2 žingsnyje, paskirtis gyvenamoji, kategorija neypatingas), Registracijos duomenys (Pridėti adresą, jeigu yra, žemės sklypo registracijos duomenis galima nurašyti iš registrų centro išrašo), Kiti registracijos duomenys, jeigu registro centro išraše yra kažkokie žemės naudojimo apribojimai, pavyzdžiui, pajūrio zona, saugomos teritorijos ir pan., Patalpos naujai statybai nieko pildyti nereikia, Susijusių asmenų duomenys, jeigu sklypas priklauso keliems asmenims, Rodikliai imame iš projekto (bendras plotas, naudingas plotas ir tūris).
4. Projekto dalyviai: reikia įtraukti projekto vadovą ir projektuotoją. Visi Lietuvoje turintys teisę vykdyti projekto valdymą arba projektuoti jau yra suvesti sistemoje, tad tiesiog galima pagal vardą pavardę surasti ir pridėti. Aš susirandu save ir pridedu :)
5. Papildoma informacija: nepamenu, kas ten gero :)
6. Mokėjimo duomenys: ten reikia pažymėti, kad yra sumokėta arba tai galima atlikti jau sumokėjus. Reikia pagal duotą mokėjimo kodą atlikti įmoką. Ji man buvo 78 EUR. Reikia būtinai išsaugoti mokėjimo nurodymo kopiją ir pridėti prie "Kitų dokumentų" kartu prie projekto. Jeigu prašymą atmes, nebijokit, tas mokėjimas galioja iki kol gausit statybos leidimą.
7. Poveikio vertinimas: pažymime, jog Nėra, nes ūkinės veiklos nevykdome :)
8. Pridedami dokumentai: reikia pridėti statinio techninį projektą, nuosavybės dokumentą ir kitus, pagal esamą sąrašą. Visų pridėti nebūtina, nes jie nurodo visus galimus variantus.

Viskas paprasta, tik užtrunka... Spaudžiate tęsti, sukuriat ADOC formato failą, jį pasirašote mobiliuoju parašu (deja, sistema leidžia pasirašyti tik tokiu, elektroniniai valdžios vartai čia nebeveikia...) ir spaudžiate "Pateikti prašymą".

Užtrukau, kol viską sukėliau, bet padariau tai pats :) Pateikiau ir beliko laukti atsakymo... O atsakymas atėjo po savaitės: Jūsų prašymas atmestas :))) Valio! Aišku, surašytos priežastys: Nėra projekto bendrosios dalies, nėra informavimo dėl visuomenei svarbių statinių statybos... Pasirodo, statant virš 200 m2 pastatus reikia informuoti visuomenę apie jai svarbių statinių statybą, taip, mano namas parūpo visuomenei :D Bet tokie įstatymai. Suradau kontaktus architektūros skyriaus specialistės, kuri žiūrėjo mano prašymą ir ji man maloniai viską paaiškino. Dabar bandysime teikti prašymą pakartotinai. Bet tam reikia papildyti projektą ir informuoti visuomenę. Kažkaip jaučiu, kad nei iš pirmo, nei iš antro karto nepavyks, bet trečias kartas gal nemeluos, o ketvirtas garantuos :) Vis tiek įveiksim sistemą ir gausim tą leidimą.

Palinkėkit sėkmės, jungiu Autocad ir Word :)

12 comments:

  1. Linkiu sėkmės! ;) aš kai dariau viską buvo daug paprasčiau. Pavyko gauti leidimą iš pirmo karto ;) o tai kokį išsilavinimą turite, kad galite pats pasidaryti projektą?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Magistro. Bet kažkodėl sistemoje nėra įvesti tie, kurie baigę tik universitetą. Ten suvesti tie, kurie jau atestatą turi, nes radau save pagal atestato Nr. Turiu statybos vadovo ir techninės priežiūros vadovo.

      Delete
    2. Kiek girdejau gandu kad nuo siu metu jau bakalauro ir magistro neuztenka darant projekta net paciam sau... ;) o del draudimu tai jo... Paciam nereikia draustis ;)

      Delete
    3. Nuo šių metų tokios naujovės, jog statant neypatingą statinį reikalingas atestatas vadovui ir techninei priežiūrai. Taip, todėl magistro ir bakalauro neužtenka.

      Delete
    4. Sveiki, ar tikrai pakanka turėti statybos vadovo ir statybos techninės priežiūros vadovo atestatą, kad gėtum projektuoti sau gyvenamąjį namą (visas privalomas projekto dalis)? Kokiame teisės akte tai reglamentuota? Ačiū

      Delete
  2. o kaip issilavinimo dokumentai, architekto civilinis draudimas, ir pan? Mes beveik visus dokumentus paruosem patys, bet i infostatyba sukele architekte. Visa kita pradedant Pranesimu apie statyba, baigiant statybos uzbaigimo akto gavima susikeliau pats. PS statybos uzbaigimo akta tik is 4 karto gavau, ir uztrukau beveik visa vasara :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kiek suprantu, civilinės atsakomybės draudimas nereikalingas statant sau, nes atsakomybės prieš save nereikia :) Šiuo atveju projektuotojas aš, statytojas aš, gyventojas aš. Kitos trečios šalies negali būti, kuri būtų susijusi su projektu.

      Delete
    2. Kas kliuvo namo pridavime? Gali savo blog'e parašyt ;)

      Delete
  3. Kas kliuvo namo pridavime? Gali savo blog'e parašyt ;)

    Ir patvirtinu, kad gauti statybos leidimą galima ir pačiam.
    Mes gavom lyg 4 pastabas ir gavom iš 2-o karto.
    Darbo buvo, bet ir padori suma sutaupyta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pirmas dalykas, virš 200 m2 turi būti informuota visuomenė apie statybas, antras - trūko normalios bendrosios dalies projekte, šiek tiek pachaltūrinau, nes laiko nebuvo :)
      O patys projektavot ar samdėt?
      Visi susidūrimai su Lietuvos biurokratizmu užtrunka ilgai :D

      Delete
    2. Patys su pažįstamų specialistų konsultacijomis

      Delete
  4. Jūsų dalijamasi patirtis - puikus pavyzdys, kaip svarbu ne tik turėti reikiamus brėžinius ir dokumentus, bet ir žinoti visą procesą bei atitinkamus reikalavimus. Tiesa, tai atrodo kaip sudėtinga ir laiko reikalaujanti užduotis, ypač kai reikia susidurti su biurokratijos labirintais.
    Linkiu jums sėkmės ir tikiuosi, kad kitas jūsų prašymas bus sėkmingas. Tai puikus priminimas visiems, kurie imasi statybų projektų, kad reikia būti pasiruošusiam ne tik techniniam darbui, bet ir administracinei daliai. Sėkmės su Autocad ir Word, ir laukiu naujienų apie sėkmingai gautą statybos leidimą!
    https://apdailosdarbaivilnius.lt/

    ReplyDelete