Wednesday, September 11, 2019

Statybos leidimo peripetijos su nuosavu namu

Sveiki!

Jau kadangi turiu statybos leidimą, galiu papasakoti visą kelią link jo. Jau esu rašęs detaliai apie dokumentų kėlimą į infostatybą čia ir apie papildomus reikalavimus čia. Esu gavęs komentarų, jog be architekto parašo negausiu statybos leidimo (toliau rašysiu SL) ir taip, tai yra tiesa, nebūčiau gavęs. Nors aš pats esu prieš tokį Statybos įstatymą, nes žinau reikalavimus, žinau, ko noriu ir esu atsakingas tik pats prieš save, tačiau reikalavimai yra reikalavimai ir jų reikia laikytis.

Taigi nuo paskutinių įrašų kai kas pasikeitė. Pasirodo, mano pastangos susitvarkyti "Visuomenės informavimą apie planuojamų jai svarbių statinių projektavimą" buvo bergždžios, nes po 2-3 mėnesių pasikeitė reikalavimai ir informavimo nereikėjo atlikinėti. Bet jau buvo atliktas, nors ir veltui. Patiko man sėdėti savivaldybėje vienam ir laukti suinteresuotų visuomenės atstovų, kurie turės mūsų šeimos namui kažkokių projektinių siūlymų :)

Kitas žingsnis buvo susirasti architektą. Apklausiau kelis pažįstamus, vienas sutiko padėti. Nors ir šiek tiek užtruko visų dokumentų tvarkymas, tačiau esu dėkingas jam už pagalbą. Atskirai projektuojasi atskirai projektuojasi SA (statybinė architektūra) ir SK (statybinės konstrukcijos) dalys, taip pat LVN (lauko lietaus, vandens ir nuotekų tinklai ir pajungimai į namą), susisiekimo dalis (įvažiavimas į sklypą ir judėjimas jame, jeigu reikalingas), taip pat reikėjo tikrinti namo atitikimą energetinio naudingumo klasei, mūsų atveju A+. Visoms šioms dalims reikia atskirų specialistų, kuriuos dažniausiai pažįsta jūsų architektas ir dažniausiai jomis nereikia rūpintis, tik papildomai mokėti pinigus** :) SA dalį architektas perdarė pagal savo šablonus, ištaisė klaidas, uždėjo štampus (lentelė kiekviename brėžinyje su brėžinio informacija, žr. žemiau*). Nors pats mokiausi statybinių konstrukcijų, tačiau to neužtenka ir reikia atestuoto konstruktoriaus, kaip ir atestuoto architekto. Ačiū mano draugui iš įmonės Rytų Statyba, kuris padėjo su konstrukcine dalimi. Ir tai neapmokėta reklama, bet padėka.

LVN dalyje buvo suprojektuoti lauko tinklai. Pagrinde visos vietos buvo jau numatytos sklypo detaliajame plane, tačiau pagal mūsų norus jos šiek tiek buvo pakoreguotos. Vandenį susitarėme su kaimynais kartu įsirengti vieną gręžinį, apie tai parašysiu kitame įraše. Nuotekas darysime atskirai kiekvienam sklypui, tačiau aš pakeičiau jo vietą pagal sklype augančias pušis, o dėl lietaus kanalizacijos kol kas per daug negalvojome, projekte jos yra paviršinės, tačiau greičiausiai surinksime į šulinukus ir nuvesime į vieną infiltracinį šulinį, kadangi gruntas tai leidžia - beveik visame sklype yra žvyringas gruntas.

Susisiekimo dalies mums nereikėjo, tačiau susidūrėme su reikalavimu suderinti įvažiavimą į sklypą. Pas mus detaliajame plane buvo padaryta klaida brėžiniuose arba aiškinamajame rašte. Brėžinyje nurodytas įvažiavimas iš pietų pusės, kas yra mano akimis neteisinga, nes įvažiavimas tuomet užima visą sklypo ilgį, kadangi namas yra šiaurinėje dalyje. Taip mes norėjome nuo terasos matyti didžiausią sklypo dalį. O aiškinamajame rašte buvo nurodytas įvažiavimas iš rytų pusės, kokį mes ir planavome, tačiau čia buvo dvi kliūtys, kurias belaukiant statybos leidimo išsiaiškinome atmetimo būdu - 1. įvažiavimas kerta ESO servitutą, o kabelis nėra apsaugotas, 2. arba taisome detalųjį planą, arba bandome suderinti įvažiavimą su savivaldybe su klaidingu detaliuoju planu. Visuose projektuose yra prioritetai, jeigu yra neatitikimai - aiškinamasis raštas, kaip nebūtų keista, yra aukščiau už brėžinius, ir tai mums padėjo. Lengviausias ir greičiausias kelias ką nors suderinti su savivaldybę yra skambinti ir būtinai važiuoti ir kalbėtis su vyriausiu architektu arba jo pavaduotoju. Email'ais nieko neišspręsi. Paėmiau visus brėžinius, aiškinamuosius raštus (aš vis dar negaliu patikėti, kaip man pasisekė, kad pirkdami sklypą paprašiau pardavėjo paskolinti man atsišviesti visą detaliojo plano bylą, tai labai sutrumpino problemų sprendimo laiką). Architekto pavaduotojui išaiškinau visą kuriozinę situaciją, jis man susakė, kaip galima ištaisyti šią problemą. Prireikė kelių mazgų, detalizuojančių prisijungimą prie savivaldybės valdomo kelio su nuovaža, vandens nubėgimo schema, pjūviu, taip pat prireikė paaiškinimo apie neatitikimą detaliajame plane ir viskas. Kitą problemą buvo skausmingiau išspręsti - ESO kabelio apsauga.

Kabelio apsaugai prireikė suderinimo su ESO ant sklypo plano. Kad gauti šį suderinimą reikėjo įrengti kabelio apsaugą. Šiaip tai aš tai žinojau ir planavau tokią daryti, tačiau ko aš nežinojau buvo tai, kad tai turi įvykti oficialiai. Reikėjo tuo metu eiti į www.manogile.lt, pildyti prisijungus paraišką dėl "elektros įrenginių iškėlimo ar apsaugos" ir laukti, kol jie patvirtins paraišką. Taip pat, kad įgyvendinti šią apsaugą, man prireikė susirasti savo projektuotoją, kuris suprojektuotų kabelio apsaugą ir paskaičiuotų preliminarią darbų sąmatą. Kiekvieną darbą reikia tikrinti ir man iš karto kilo klausimai dėl sąmatos, pasirodo projektuotojas du kartus priskaičiavo išpildomosios nuotraukos kainą 150 EUR. O tai pusė namo pamatų hidroizoliacijos medžiagų (kad būtų lengviau įsivaizduoti)! Išpildomoji nuotrauka yra reikalinga tam, kad po atliktų pakeitimų būtų užfiksuotas faktas, kaip dabar atrodo kabelis. Aišku, klaidą pataisė, nusiuntė ESO ir gavau patvirtinimą. Kad gaučiau parašą ant projekto reikėjo dar pasirašyti sutartį, pervesti ESO už 6 metrų kabelio apsaugą 332.24 EUR ir laukti, kol ESO paskirs rangovą ir atliks darbus. Vos tik paskyrė rangovą (tą informaciją galima stebėti mano gilėje paspaudus "paraiškų stebėsena"). Man to reikėjo, nes norėjau dalyvauti darbuose. Susisiekiau su rangovu, sutariau laiką ir nuvykau stebėti proceso.

Kabelis nebuvo atkirstas arba nuimtas, kad galima būtų užmauti apsauginį vamzdį, nes yra speciali dviejų dalių apsauga su spynomis.

Apsauginis išardomas kabelio šarvas
Tokią apsauga nesunku įrengti.
ESO rangovas kloja apsauginį vamzdį.

Būtina pasimatuoti ateičiai gylį ir vietą.



 Mano vartų plotis 5,5 metro, o varteliai dar 1 metras. Aš pakalbėjau su darbuotojais ir sumokėjęs jiems nedidelę papildomą sumą gavau dar 3 metrus kabelio apsaugos "dėl viso pikto" :)

Darbai buvo atlikti jau po to, kai gavau pritarimą ant projekto, užteko gauti kabelio apsaugos projekto dalį. Aš netgi neskubėjau pervesti pinigų jiems, nes turėjau kitų reikalų (tvora ir įvažiavimo tvarkymas).

Visus dokumentus architektas sukėlė į infostatybą, nors ir vėl užtruko kėlimas per tris kartus, kol išsigaudėme visus kabliukus, bet statybos leidimas gautas. Infostatyboje atsiranda grafa - atsisiųsti ADOC ir Metaduomenis. ADOC yra pats statybos leidimo failas, kurį galima paversti į PDF paprastai įvedus į Google ADOC ir suradus Vyriausio archivaro puslapyje ADOC dokumentų peržiūra. O Metaduomenys jau būna suformuoti kaip PDF, ten yra surašomi elektroniniu parašu pasirašiusiųjų duomenys.

Statybos leidimas gautas, laikas pradėti statyti :) O gal dar ne viskas su dokumentais..?


*Štampe yra tokia informacija kaip Užsakovas, architektas, atestatų numeriai, datos, brėžinių pavadinimai, vietos, laida ir kt. Tai svarbu nepasimetant tarp brėžinių galiojimo, ypač kai didesni projektai ir dažnai brėžiniai yra pildomi ar taisomi.

**Apie projektavimo kainas dėl etikos aš nekalbėsiu, bet esu tos nuomonės, kad jeigu ir pažįstamas ar draugas tau daro kažkokią paslaugą, tai neteisinga reikalauti iš jo nuolaidos. Juk pažvelgus iš kitos pusės tu tiek pat esi jam pažįstamas ar draugas, kiek ir jis tau, tad kodėl gi negali kaip draugui sumokėti ir paremti jo veiklą? Toks klausimas visiems pamąstymui :)

3 comments:

  1. Pastatyti namą iš šono atrodo gana paprastas dalykas, bet jis savo duoklę atsiima. Mažais žingsneliais į priekį. Viskas puikiai sekasi. Kantrybės statybose. :)

    ReplyDelete
  2. Gerb statytojau, malonu, kad jumyse slypi noras išmokti ir architekto ir savivaldybės biurokrato, santechniko, elektriko ir išmanančio statybininko profesijas, bet tikslingiausia ir geriausia kokybė pasiekiama, kai kiekvienas specializuojasi savo srityje kurioje nevienerius metus kaupia patirtį, mokosi ir savo ir kitų klaidų taip taupydamas jūsų laiką ir pasiūlantis kokybiškesnį galutinį produktą.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gerb. Skaitytojau, ačiū už pasiūlymą, bet jeigu įdėmiau skaitysit mano tinklaraštį, tai suprasit, kad man nebūtina ieškoti specialistų, kadangi pats dirbu statybose :) Nors dirbu vadovaujantį darbą, tačiau tai netrukdo sėkmingai pačiam prisipjauti armatūros ir surišti laiptų karkasą.

      Delete