Thursday, July 9, 2020

Pamatų šiltinimas I dalis (putplastis)

Sveiki!

Esu ne kartą su termovizoriumi matęs, kiek daug per pamatus gali išeiti šilumos iš namo, todėl labai svarbu tinkamai apšiltinti pamatus, ypač, jeigu yra rūsys. Labai norėjau šį darbą išbandyti pats, kadangi rūsio apšiltinimas pilnai pasislepia po žeme, o matoma dalis yra tik keliasdešimt centimetrų po cokolio linija.

Pirmas darbų etapas, pabaigus pamatų hidroizoliaciją, yra polistireninio putplasčio klijavimas. Vėliau bus dar keli etapai, kuriuos noriu aprašyti atskirai. Kadangi statyba, kai dirbi pats, nevyksta taip greitai, kaip norėtųsi, dėl to užtrunka darbai ir įrašai atrodo vėluoja :) Įrašus padalinsiu į kelias dalis:
  1. Apšiltinimas;
  2. Armavimas;
  3. Membrana ir užpylimas.
Putplasčio klijavimo pati pradžia

Kaip ir visur, koks bus pasiruošimas darbui - toks ir rezultatas. Tam aš esu pasigaminęs polistirolo pjaustyklę. Jeigu tektų 20 cm putplastį pjauti pjūklu arba peiliuku, tai per dieną tepriklijuočiau tik du ar tris lapus ir bus labai daug šiukšlių. Su pjaustyklę lapą galima perpjauti per 5-20 sekundžių, priklausomai nuo pjūvio gylio, o pjūvis lieka lygus tarsi iš gamyklos.
Pjaustykle atpjautas putplastis

Klijavimui reikalingi taip pat mentelė, kibiras, būtinai elektrinė klijų maišyklė, pjaustyklė. Maišant klijus visų pirma reikia persiskaityti instrukciją, kadangi visi "statybų profesionalai" žino geriau už instrukcijas, o po kelių metų klijai atšoka, nes klijai buvo sausi. Maišui 25 kg klijų reikia apie 6-7 litr. vandens. Užmaišius klijus reikia palaukti 3-5 min, kad klijai įsigertų vandens ir po to vėl permaišyti. Paruoštus klijus galima sunaudoti per maždaug 2 valandas.
Klijų maišymas

Klijai tepami ant putplasčio būtinai perimetru ir, jeigu reikia ar didelis lapas, keliais taškais per vidurį. Tepant perimetrų gretimų lapų klijai turi susijungti. To reikia dėl kelių priežasčių. Pirma, tai papildoma šilumos izoliacija - jeigu nėra užtepta perimetru, tai oras vaikšto nuo apačios į viršų, šiluma perėjusi per mūrą patenka į tarpą tarp putplasčio ir sienos ir greitai pakyla į viršų. Todėl sumažėja šilumos izoliacijos efektyvumas. Antra priežastis yra gaisrinė sauga. Būtent dėl tos paties priežasties, kad oras "vaikšto" tarp putplasčio ir mūro susidaro dūmtraukio efektas. Ugnis, patekusi į šį tarpą gali greitai pasklisti po visus aukštus. Mes netgi esame darę bandymą, kai tiksliai žinojome, jog rangovas praleido tepimą perimetru, liepėme išpjauti dalį fasado. Prikišus žiebtuvėlį prie šio tarpo ugnis patrigubėjo. Esu matęs ir sudegusį namą, kurio fasadas buvo taip išklijuotas. Greičiausiai tai buvo viena iš priežasčių, kodėl gaisrininkai neišgelbėjo to namo. Išsiplėčiau :) Trumpiau tariant - reikia laikytis technologijos.
Teisingas klijų užtepimas ant putplasčio

Išlyginus lapą reikia nubraukti klijų perteklių 

Klijų perteklius trukdys priklijuoti kitą lapą

Klijuoti nėra sudėtinga, tačiau klijuojant ant tokių nelygių pamatų blokų, kurie vaikšto iki 4 cm, reikia pavargti. Putplasčio klijavimui galioja panašios taisyklės kaip ir mūrui - išsistatai kampus, įtempi virvę ir klijuoji.
Putplasčio klijavimo pradžia

Klijuojama virtuvės siena

Įtempta virvė putplasčio klijavimui (virvė atitraukta nuo putplasčio per 1 mm dėl tikslumo)

Suklijavus putplastį prieš kitą etapą reikia sutvarkyti visus atsiradusius tarpus. Juos užpučiame poliuretaniniais klijais. Jeigu tarpas didesnis, būtina užpūsti įkišant klijų pistoletą iki sienos, ir traukiant jį link savęs pūsti klijus tam, kad užsipildytų pilnai tarpas kaip parodyta žemiau nuotraukose.
Tarpų užpildymas

Tarpų užpildymas

Tarpų užpildymas

Aš perėjau beveik visus tarpus, kadangi darau sau :) Jie atsiranda dėl sienų nelygumo, pjovimo nelygumo, putplasčio nelygumo. Taip, net putplastis būna irgi pakankamai nelygus, jog atsiranda ir dideli tarpai. Sukietėjusią putą nupjausčiau ir su specialia putplasčio tarka. kadangi pamatai slėpsis grunte, tai per daug nesirūpinau putplasčio lygumu, kur jis užsipils. Nušlifavau tik nelygius sujungimus ir viršutinę eilę, kuri turėtų matytis. Tačiau viršutinę eilę planuojame klijuoti klinkeriu.

Na ir dar kelios nuotraukos ir tęsiame darbus.
Nupjaustomos putos

Progresas

Užarmuosim, uždėsim drenažinę membraną ir galima bus užpilti priekį

O kitas įrašas bus apie armavimą.
Dabar planuojame pamatų užpylimą, sklypo pirminį lyginimą, blokelių užsakymą.
Iki greito!

3 comments:

  1. Sveiki,

    O kodėl EPS? Itariu nesirinkot kokio prasto, tai bus bent EPS100, bet vistik kodel EPS o ne XPS?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Laba,
      Taip, EPS 100. Nesirinkau XPS, nes vis dėlto ne bankas man stato namą, o aš pats :) Be to papildomai visas apšiltinimas yra armuojamas iš išorės gan storai + drenažinė membrana + gruntas drenuojantis. Nematau reikalo XPS'ui.
      Be to, visi pasakymai, kad XPS neįgeria drėgmės yra klaidinantys. Ir EPS, ir XPS įgeria drėgmę, tik XPS mažiau.
      Išsakiau kelias priežastis :)

      Delete
  2. Sveiki,

    Kaip su Jumis būtų galima susisiekti? Turiu keletą klausimų. Galbūt el.paštu? :)

    ReplyDelete