Monday, June 1, 2020

Polistirolo pjaustyklė

Sveiki!

Yra geras posakis - kai neturi įrankio, pasigamini įrankį :) Kaip rašiau anksčiau, atlikus pamatų hidroizoliaciją, kitas darbas yra pamatų apšiltinimas.

Taip ir aš sugalvojau pasigaminti polistirolo pjaustyklę. Naujų pjaustyklių kainos svyruoja nuo 200 EUR iki daug :) O skelbimuose galima rasti tarp 100 ir 200 EUR. Man vis tiek daug, kaip savoms reikmėms.

Esu susižinojęs, kiek kokių medžiagų reikia, todėl apskaičiavau, kad galiu pasidaryti pigiau. Pas save visada galiu atrasti kampukų, laidų gabalų, tąšelių. Nuotraukoje žemiau yra kelios nereikalingos dalys (pjūklo diskas, vyriai). Tiesiog norėjau padaryti reguliuojamą kampu pjaustyklę, tačiau dėl stabilumo klausimų teko atsisakyti šios minties, bet sugalvojau kitokių būdų.
Reikalingos medžiagos pjaustyklei

  1. Nichromo viela 0,4-0,5 mm;
  2. Guoliniai pilno atsidarymo bėgeliai (aš ėmiau 400 mm);
  3. Maitinimo šaltinis 24V, 10A, 240W (galima rinktis ir kitų parametrų, bet nuo to priklauso pjovimo greitis);
  4. Fanieros lakštas padui;
  5. Spyruoklė;
  6. Įvairūs tąšeliai;
  7. Kištukas;
  8. Laidas 3x1,5mm2;
  9. Jungiklis IP44;
  10. Papildomas jungiklis su lempute greitam pjovimui;
  11. Savisriegiai medžiui;
  12. Montavimo kampai.

Pjaustyklę pradėjau daryti nuo karkaso ir fanieros. Pirmiausia reikia tvirtai ir 90 laipsniu kampu prisukti tąšus prie fanieros. Vėliau prie jų reikia prisukti bėgelius. Labai svarbu, kad bėgeliai butų sustūmti apatinėje padėtyje, o išskleisti viršutinėje. Kai pjaustyklė pjaus putplastį, dėl vielos įsitempimo, ji turi nusileisti gerokai žemiau, nei putplastis, tik taip jį iki galo nupjaus.
 Tąšus sutvirtinau montavimo kampais

 Dešinys tąšas, prie kurio tvirtinsis viela, nusileidžia 3 cm žemiau fanieros

Taip atrodo surinktas karkasas

 Ardyti bėgelių visai nereikia, kad juos prisukti, kaip sako kiti "tutorialai", užtenka nuslinkti vieną bėgelių dalį nuo kitos ir visos tvirtinimo skylės yra pasiekiamos. Jeigu ardysite gamyklinį bėgelį, taip kokybiškai galite jo nebesurinkti!

Pilnai prisuktas bėgelis

Papildomai sutvirtinau visus kampus, nors vėliau jau pjaustydamas pastebėjau, jog reikės stipresnių tvirtinimų. Po to liks tik elektriko darbai :)
 Kampiniai tvirtinimai

 Pritvirtinamas maitinimo šaltinis

Tvirtinamas jungiklis nichromo vielai ant horizontalaus tąšelio

Sekantis darbas - ištempti nichromo vielą. Kadangi ji labai ilgėja, kai įkaista, todėl reikalinga spyruoklė, kuri kompensuos tą pailgėjimą ir viela liks įtempta nepaisant to, kad ji bus įkaitusi. Prie kiekvienos vertikalaus bruso apačios prisukau po savisriegį. Prie vieno užkabinau spyruoklę, o prie jos prisukau nichromo vielą. Aš ją ištempiau ir pasimatavau, kiek man reikia vielos iki kito savisriegio.
Svarbu tai, jog viela turi būti įtempta taip, kad spyruoklė būtų pailgėjusi bene dvigubai, arba apie 3-4 cm. Tiesa sakant ji netgi turi skambėti kaip gitaros styga :)
Įtempta viela su spyruokle.

Kai visa tai atlikta, galima suvedžioti laidus. Atsipjoviau apie 1 metrą lankstaus kabelio ir prisukau kištuką, kuris atsparus krituliams. Kas ten žino, klijuosiu klijuosiu ir lyti pradės... Atsarga gėdos nedaro. Kitą galą pajungiu prie transformatoriaus ir per paprastą jungiklį, kuris taip pat turi IP44 atsparumą vandeniui.
Žemiau parodžiau, kaip prijungiau laidus prie maitinimo šaltinio. Šiaip viskas aiškiai parodyta ant paties maitinimo šaltinio.
Maitinimo šaltinio pajungimas

Išeinantys laidai mėlynas ir rudas yra 24V. Vienas eina prie spyruoklės ir prisukamas prie savisriegio. Kitas - eina per viršutinį brusą, per papildomą vielos kaitinimo jungiklį, į kitą pusę ir prisukamas prie kito savisriegio. Siekiant geresnio pritvirtinimo ir kontakto, šias vietas reikėtų prilituoti.
 Įtvirtintas vielos kaitinimo jungiklis

 Pilnai sumontuotas maitinimo šaltinis su jungikliu

Išbandoma pjaustyklė :)

Dar kai kas svarbaus - 24V laidus reikia ties maitinimo šaltiniu palikti ilgesnius tam, kad pakėlus vielą, laidai turėtų laisvumo.
Sūnus, žinoma, visada nori padėti, kai tėtis daro kažką įdomaus :) pavyzdžiui, pasukti su suktuku, arba jį įgarsinti "Bžžžžž!"

Kaip rašiau pradžioje, man reikės putplastį pjauti ir kampu ir planavau padaryti reguliuojamą pjaustyklę, tačiau pradėjus daryti pastebėjau, kad ji bus labai nestabili, tai reiškia, jog lygiai nepavyks nupjauti putplasčio. Kadangi mano pjaustyklė pakankamai aukštai pasikelia (gali pjauti iki 38 cm), tai sugalvojau jog pakišiu po putplasčiu iš anksto paruoštą stalą su nuolydžiu, kuris leis pastatyti putplastį man reikiamu kampu. Padariau iš tos pačios fanieros atraižos tokį trikampį, kuris pasistato ant pjaustyklės pagrindo, o ant jo putplastis. Kad putplastis tvirčiau laikytusi, prie šio staliuko prisukau trumpų savirsiegių, kad putplastis už jų užsikabintų. Nuotraukos kol kas neturiu, bet gal atnaujinsiu įrašą savaitgalį.

Taigi kiek man viskas kainavo:
  • maitinimo šaltinis 25,90 EUR;
  • nichromo viela 6 EUR;
  • raudonas jungiklis 1,10 EUR;
  • laidas 3 EUR;
  • bėgeliai 12 EUR;
  • spyruoklė 0,40 EUR;
  • Jungiklis ir kištukas apie 2 EUR;
  • Visos kitos medžiagos buvo mano.
Viso 50,40 EUR. Šiek tiek daugiau gavosi, nei planavau (45 EUR), bet arti :)

Ką planuoju patobulinti: labiau sutvirtinti tąšų kampus, sumontuoti užraktus, kad galėčiau pjauti putplastį išilgai pastoviu storiu, prilituoti laidų tvirtinimo vietas, prišaudyti laidą su kabėmis, padaryti dėžutę maitinimo šaltiniui, kad nešlaptų.

Na o kitą savaitę papasakosiu jau apie pačio putplasčio klijavimą :)

P.S. o kas dar manęs nesekat arba kam yra patogiau apie naujus įrašus sužinoti ir dar pamatyti sneak peak nuotraukas iš namo statybų, gali šio tinklaraščio įrašus sekti ir per Facebook. Tiesiog paieškoje įveskit Statybininko namas arba spauskite šią nuorodą ir pamėkit puslapį.

4 comments:

  1. Vargo buvo 3-4 val., o pjaustyklė atidirbs dviems namams. Dirbau per lietų, tai nei laiko praradau, nei pinigų, nes matau skirtumas tie patys 50 EUR.

    ReplyDelete
  2. Nulinė? Nesutinku, būna skelbimų savo gamybos ir greitai išeina. Kiekvienas renkasi kaip nori, vieniems įdomu pasigaminti, nebūtinai pinigų gailėjimas. Kiti ir namų patys nestato, o perka pastatytą, taip, kad kiekvienas turi savo nuomone. :)

    ReplyDelete
  3. o jeigu 12V 25A maitinima naudociau, turetu lygiai taip pat pavykti ikaitinti?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teoriškai taip, gausi 300W galios, o pas mane 240W. Nežinau, kiek daug įtakos turi vielos ilgis ir storis, nes pas mane pjauna 120 cm, o ilgis viso apie 130 cm.

      Delete