Tuesday, September 24, 2019

Vanduo

Sveiki!

Užtrukau šiek tiek su nauju įrašu tinklaraštyje, nes ties namu jau dirbu ne tik savaitgaliais, bet ir darbo dienomis, kai spėju grįžti iš po darbo. Nors mano planas yra rašyti kas savaitę ir kažkaip pasivyti statybų eigą. Tik klausimas ar bus įdomu skaityti po to, kai darbai atrodo sulėtės :) O kol kas apie vandens atsivedimą.

Elektra mano planuose buvo vienas iš pirmųjų darbų, esu apie įsivedimą jau rašęs čia keturiuose pranešimuose (skaityti nuo apačios). Dar vienas iš svarbiausių tinklų statybai yra vanduo.

Mūsų sklypas randasi apsuptyje sodų, tačiau nepriklauso sodams ir iki sklypo neatbėga sodo vanduo. Su tvoros betonavimu vertėmės rinkdami lietaus vandenį į kibirus, bačkas po 200 litrų, ypač pravertė lietaus sistema ant laikino namuko, talpos prisipildydavo labai greitai, kai stogo plotas buvo 13 m2. Aišku be lietaus nebuvo ir vandens. Tačiau ilgai su lietaus vandeniu išsiversti negalėjome.

Jau anksčiau buvome sutarę su kaimynais pasidaryti bendrą gręžinį, kol galų gale apsisprendėm ir susimedžiojęs RESTA parodoje bei internete kelis kontaktus, apklausiau kelias įmones. Svarbiausi kriterijai buvo kokybė, pilnas paslaugų spektras ir garantijos. Kadangi darėme keliese, nusprendėme nesirinkti pigiausio, o rinktis patikimiausią. Aš nerekomenduoju rinktis tik pagal išgręžto metro kainą, nes ši kaina priklausomai nuo įrangos ir gręžinio gylio sudaro tik 1/4 viso gręžinio kainos. Pasirinkome Kauno Hidrogeologiją ir jų siūlomus švediškus siurblius.

Dėl darbų buvome sutarę ganėtinai anksti, nes norėjau statybų pradžiai turėti jau vandenį, tačiau viso gręžinio įrengimas ganėtinai užsitempė dėl sezoniškumo.
Gręžėjai jau čia, dėl kokybės rekomenduoju

Taip atrodo gruntas kas 3 m

Gręžimas prasideda nuo vietos nustatymo ir technologinės duobės iškasimo. Kadangi vieta jau buvo parinkta projekte, o po mūsų sklypais buvo tiesiog ežeras vandens, tai vieta buvo aiški. Technologinė duobė iškasama šalia tam, jog būtų kur subėgti techniniam gręžimo vandeniui, kuris maišomas su smulkios frakcijos smėliu, pumpuojamas į grąžto antgalį ir po spaudimu padeda išjudinti ir išgręžti gruntą. Pasiekus reikiamą gylį grąžtas yra traukiamas, po vieną sekciją nusukamas (sekcija yra 3 metrai) ir iš kiekvienos sekcijos imamas grunto pavyzdys. Nuotraukoje aukščiau matosi, kokie gruntai yra pas mus - prasideda žvyringu, po to pereina prie visiško smėlio, dar giliau prasideda priemoliai, vėl smėlis ir galų gale vandeningas sluoksnis.

Technologinė duobė su vandeniu

Vyksta gręžimas

Viso proceso nefotografavau, nes jau daug tinklaraščių apie tai rašė, be to gręžinys yra ne mano sklype. Gręžimas užtruko pusdienį, gręžinio gylis 81 metras, tačiau teko gręžti 83 metrus, nes reikėjo paskandinti tris didelius akmenis, kurie buvo sutikti pakeliui. Po gręžimo darbų vyrai išvyko ir paliko mus su mėlyno vamzdžio galu, styrančiu virš žemės. Kadangi ilgokai laukėme, kol įrengs gręžinį, o vasara buvo kaip niekad sausa, man teko improvizuoti ir vandens susiveikti iš kitur - pavežiojau aš pats su savo sedanu ir dviem 35 litrų uždaromais kibirais, o teko ir pasisamdyti vandens atvežimą ir prisipilti visas turimas talpas.
Vandeniu pasirūpinta, iki įrengs pilnai gręžinį

Tačiau nebūtų likimo ironija, jei po savaitės neatvažiuotų montuotojai ir nesumontuotų gręžinio įrangos :)
Tereikia tik sujungti visus vamzdžius

Vamzdį jau buvau seniau pasiklojęs (matosi šulinyje įvestas vamzdis D32 mm). Vamzdį įvilkau papildomai į apsauginį šarvą, kadangi pas mus gruntai labai akmeningi, ir atsivedžiau iki savo sklypo. Teliko išsikasti duobę ir susimontuoti kokį nors šulinį, nes iki namo nespėsiu vandens nusivesti, o žiemą galima turėti problemų. Įsimečiau 1 m skersmens žiedą, 2 m aukščio. Į tokį galima tilpti įlipti, kai atsiranda poreikis tvarkyti vandentiekį. Šulinyje planuoju pasistatyti įranga tokia tvarka: sklendė, skaitliukas, trišakis iš kurio dvi atšakos - viena su akle, kita eina toliau link namo - sklendė ir vamzdžio pajungimas į D32 plastikinį vandentiekio vamzdį link namo. Vėliau, kai name bus kur įrengti vandens mazgą, skaitliuką pernešiu į namą. Skaitliukas reikalingas, kad galėčiau atsiskaityti su kaimynu už suvartotą elektros energiją, skirtą vandens siurbliui. Kaimynui patariau nejungti gręžinio prie savo elektros sistemos, o įsivesti naują skaitliuką, taip tiek gręžinys, tiek ir pats kaimynas turės nepriklausomas elektros sistemas.
Šulinį būtinai reikia hidroizoliuoti prieš užkasant. Aš naudojau du sluoksnius hidroizoliacinio grunto bitumo pagrindu.

Taip atrodo vandentiekio vamzdis, kylantis iš šulinio, iš apsauginio vamzdžio. Vėliau jis bus patrumpintas ir uždėtas šulinio dangtis.

Na štai, galiu pasidžiaugti turimu vandeniu, tiesa, atsukau vos vos, bet atsukus iki galo darosi sunku nulaikyti vamzdį :) Siurblio našumas iki 9 m3/val., kai siurblio galia 2,2 kW. Hidroforas 310 litrų. Vandens tyrimai neblogi, nors geležies ir viršija, tačiau gerti galima :) Paragavom, iš tiesų labai skanus!

Vanduo!

2 comments:

  1. rimta sistema. čia jau ne dviem namams, o ir visam penketui gali užtekti :)
    p.s. jei plastiko vamzdis neišlaikomas atsukus, tai gal sistemoje nustatytas didelis slėgis? koks jis (min-max)?
    nepaminėta piniginė reikalo pusė - teisingiau dvi pusės, nes "metėtės" per pusę ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nulaikyti galima, bet jau jaučiasi spaudimas neblogas :) sistemoje nustatyta 2,5. Kiek žmonių aš nesakiau. O gręžinių kaina pasiūlymuose svyravo nuo 6000 iki 9000. Kadangi ne vienas mokėjau, sumos neatskleisiu, bet už procesus, kuriuos pats apmokėjau, galėsiu informuoti.
      Man asmeniškai vandentiekio šulinys su aprišimu kainavo nedaug - aprišimas apie 30 EUR, šulinys kainavo irgi vos keliasdešimt EUR, nes tai yra naudotas g.b. vamzdis.

      Delete