Wednesday, January 17, 2018

Statybos draudimas

Sveiki,

šis įrašas bus trumpas. Kadangi daug blogerių ieško informacijos apie statybų draudimą, o aš nesenai iškeptas atestuotas specialistas :D Tai pasidalinsiu savo žiniomis, kurios yra pakankamai naujos (2017 lapkričio mėn.).

Taigi, privalomuoju draudimu draudžiama:

  • Projektuotojo civilinė atsakomybė;
  • projekto ekspertizės rangovo civilinė atsakomybė (statant vienbučius dažnai nereikia);
  • statybos techninio prižiūrėtojo civilinė atsakomybė;
  • rangovo civilinė atsakomybė ir statybos darbai.
Nebūtina draustis:
  • projektuojant, statant, rekonstruojant, ir kapitališkai remontuojant nesudėtingus statinius (iki 80 m2), atliekant nesudėtingojo statinio projekto ekspertizę, atliekant statinių paprastąjį remontą.
Daugiau: Statybos įstatymas, 42 str. (https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/b2d704e048e711e6b5d09300a16a686c).

Dabar detaliau:
  • Projektuotojo draudimas - už jų padarytą žalą statytojui (užsakovui) ir tretiesiems asmenims;
  • Rangovų ir statybos darbų draudimas - rangovo civilinė atsakomybė už padarytą žalą tretiesiems asmenims ir statytojo (užsakovo) turtui. Draudimas apima ir subrangovų darbą, kai yra subrangos sutartys. Draudžiami rangovo atsakomybė, vykdomi statybos darbai ir statybos produktai. Turi būti draudžiama kiekvienam statiniui atskirai.
  • Techninio prižiūrėtojo draudimas - už jo padarytą žalą statytojui (užsakovui) ir tretiesiems asmenims.
Tai tiek apie draudimą. Trumpai - jis privalomas dabar visiems, statantiems gyvenamuosius namus. Jeigu turit kokių klausimų, rašykit :)

11 comments:

  1. Sveiki. O kaip su rekonstrukcija? Skaitau nesudėtingiems statiniams iki 80kvm. Tai kaip suprantu rekonstruojant gyv. namą ir plečiant plotą reikalingas draudimas, taip?:)

    ReplyDelete
  2. O tai pavyzdžiui, jei rekonstruoji namą (tarkim virš 80kv.m) apsidraudi, bet tarkim patys rekonstrukcijos darbai trunką mėnesį, o toliau lieka tik vidaus ir išorės apdaila, kas jau yra kaip ir paprastas remontas.
    Tai draustis vis tiek reikia, kol pasieki 100 proc. baigtumą?
    Mažiau uždirbantys žmonės būna 100 proc. baigtumo ir per 5 metus nepasiekia, tai jiems dabar tarkim dėl 1mėn realių rekonstukcijos darbų reikės draustis 5 metus?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Logiška. Manau galima taip padaryti, bet galėtų prikibti prie to, kad draudimas turi galioti nuo statybos darbų pradžios pranešimo iki užbaigimo.
      Arba reikia susirasti matitinką, kuris užregistruotų 100 proc. baigtumą.

      Delete
  3. O gal kas susidūrėte kokia plius minus kaina šio draudimo?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aš susidūriau. Mano statomam 150 m2 namui kainos svyravo nuo 150 iki 300 Eur metams su minimalio apsaugom, t.y. 50000 statybos darbams ir 43400 civilinei atsakomybei. Girdėjau, kad kai kurie draudėjai nesibodi prašyti ir 1000, bet į tokius net nesikreipiau. Kolegos bloge yra smulkiau aprašyta - https://lrknamas.blogspot.co.uk/2017/08/statybos-darbu-ir-civilines-atsakomybes.html

      Delete
  4. o kas kontroliuoja tuos dalykus? kas bus jei nesidrausiu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nepriduosit statybos, negausit statybos užbaigimo akto.

      Delete
    2. ir kas tada? Griauti ir statyt iš naujo? :)

      Delete
    3. Nieko, tik negalėsit deklaruoti gyvenamosios vietos. Apsidrausit po to minimaliam terminui minimalia suma ir priduosit.

      Delete
    4. Tai, suprantu, jog jei statybos užtruks ne vienus metus (sakykime 5), ir nesinorint švaistyti pinigus - apsidraudi tik prieš pat namo pridavimą ir ramu?:)

      Delete