Wednesday, September 27, 2017

Tvora

Ilgai atostogaujam su žmona :) Po vestuvių turėjom kelione savo automobiliu po Europą.

Na o dabar atgal prie statybų. Aprašysiu keliais postais atliktus darbus.

Pirmiausia tai tvora. Nes atsibodo šienaujant rinkti butelius, rasti išvažinėtą sklypą, nes kažkam neužteko vietos apsisukti, nors ir sankryža prie pat, o pas kaimyną šernai apsilankė ir nieko nepaliko.

Su kaimynu pradėjom planuoti tvorą. Nusprendėm pirkti naujus vamzdžius. Suradome Serfe 48,3x3,0 mm 3 metrų ilgio vamzdžius, elektrovirintus (t.y. vamzdžiai pagaminti iš lakšto juos sulenkiant ir suvirinant, siūlės stiprumas 10 % mažesnis nei metalo). Tokių vamzdžių pilnai pakanka tinklinei tvorai, o kampuose statėm 70 mm diametro vamzdžius.
Pusė dienos virinau armatūrą prie vamzdžių galų, kurie užsibetonavo. Kada nors parašysiu postą apie virinimą. Privirinau tris armatūras po 25 cm ilgio skirtingu kampu, kad laikytų į visas puses.
Duobes gręžėme 30 cm su rankiniu grąžtu. Grąžtas gruntą ima gerai, tik labai daug akmenų, o juos beveik kiekvieną reikia rankom ištraukti. Benzininis grąžtas imtų greičiau, bet su juo traumų tikimybė didesnė, o bobcatas išvis be problemų sugręžiotų, bet kaina didesnė. Pasirinkom nemokamą variantą ir prakaito liejimą.
Čia viena iš gražiausių duobių - mažai akmenų, molio, gylis visur buvo 1-1,2 metro.
Pirmiausia reikia pastatyti pagal gulsčiuką pirmą ir paskutinį stulpą linijoje. Stulpo aukštis turi būti paskaičiuotas pagal tvoros aukštį, pagal rostverką, jeigu jis bus ir turi kažkiek iškilti virš tvoros tinklo, kad būtų galima suformuoti vėliau "kepurę". Sustačius pirmą ir paskutinį stulpus, galima įtempti virvę ir statyti vidurinius. Jeigu sklypas lygus, tada nereikia daryti laiptelių. Pas mus teko daryti kelis laiptelius dėl kaimyno sklypo reljefo. Į duobe įmetam kelis kastuvus betono, įstatom vamzdį ir su gulsčiuku išlyginam (labai praverčia magnetinis gulsčiukas). Tada supilėm dalimis visą betoną, primėtėm akmenų (nes jie nemokami ir mažiau darbo reikia maišant betoną) ir nuolat prižiūrėjom lygumą. Betono viršų išlyginom mentele (kelne).
Stulpų viršūnes vėliau nupjausime pagal ištemptą virvę. Stulpus nuvaliau ir nugruntavau metalo gruntu (pilka spalva). Ant viršaus dažysim dviem sluoksniais žaliais dažais, kuriuose taip pat jau yra grunto, kadangi tvora taip pat bus žalia.

Dabar planuojam daryti rostverką. Mano sklypas bus jau atitvertas iš dviejų pusių. Likusias puses tversiu greičiausiai tik pavasarį.

Tvoros stulpas 3 m. kainavo 9,3 EUR.

2 comments:

  1. Mes irgi statybas pradėjome ne nuo namo, o nuo tvoros:) Aprašiau savo bloge, gal rasit kažką naudingo. Sėkmės!

    ReplyDelete
  2. Gal tau pasukti eitu? Turiu keleta klausimu :) jei imanoma brukstelk cia: niuniauskas@gmail.com

    ReplyDelete