Wednesday, May 3, 2017

Elektros įvadas (finišo tiesioji)

Sveiki,

Oras jau seniai kviečia į lauką darbuotis, o aš tarp visų darbų galų gale radau laiko susitvarkyti savo elektros dalį. ESO jau senokai skambino ir klausė, kodėl nieko nedarau, mat jiems reikia naujų vartotojų :) Bet ačiū ESO už priminimą.

Nusipirkau Senukuose reikalingą įrangą:
Kabelis CYKY 5x4 mm2 juodas 14 m (laikinam įvadui, kol vyks statybos);
Paskirsymo skydas su 2x230V, 1x380V 16A
Metalinis skydas IP66
Automatinis jungiklis Schneider Elektric, C25A 3P

Viskas kainavo apie 65 EUR.

Pirmas darbas buvo atsikasti ESO skydą ir rasti pajungimo vietą. ESO skyde negalima bet kur iškišti kabelio, tam yra skirta vieta. Atsidarom abi dureles ir randam tokią vietą dešinėje pusėje, tai yra kanalas kabeliui (tiksliau dviems kabeliams, dviems vartotojams).
Dešinėje yra stačiakampis kanalas kabeliui, iš galo po dėže pravesime savo kabelį (būtinai įdėti į vamzdį). Kabelį su vamzdžiu iškelsime iki skaitiklio dėžės.

Nuotrauka su jau prakištu mano kabeliu :)

Reikia būti itin atsargiems, nes apatinės dėžės įranga yra po įtampa. Tačiau viskas padaryta tvarkingai ir apsaugota nuo "netyčinio" prisilietimo :) Prakišus kabelį sutvarkome gruntą ir uždarome apačią.

Išsikasame tranšėją, kad netyčia kabelio neužkabintų kokia technika. Taip pat skydo vietoje gilesnę duobę brusui, ant kurio tvirtinsiu skydą.


Čia matosi, kur reikia prijungti savo kabelio vijas. Viskas labai aiškiai parodyta spalvomis - dryžuota geltona su žalia - įžeminimas. Prijungiam savo kabelio įžeminimą prie vieno iš varžtų.

Mėlynas - minusas. Jungti nereikia. Taip pat kitų trijų laidų (geltonas, žalias, raudonas, o pas mane kabelyje juodas, pilkas, rudas). Šiuos keturis laidus sujungs patys ESO, kai atveš skaitliuką.

Kitame tranšėjos gale statome brusą, prie jo prisukame metalinę dėžutę, o jame el. skydą.
 Šį kabelio galą taip pat užmauname į apsauginį vamzdį. Aš turėjau gabalų vandentiekio vamzdžio, tai man puikiai pasitarnavo. Kad nejudėtų prisukau vamzdį prie bruso su perforuota juosta.
Prisuktame elektros skyde sumontuojame kirtiklį ir išvedame kabelį. Laidus atskiriame ir jungiame labai paprastai - pagal spalvas :)
Kai viskas sujungta, uždarome, susukame ir ieškome elektriko, kuris atliks varžų matavimus, suformuos VEI pažymą. Kai ESO turės tą pažymą, atvažiuos ir pastatys skaitliuką.
Šiuos darbus galima laisvai pačiam pasidaryti, tik bet kuriuo atveju elektrikas reikalingas varžų matavimui.

1 comment: